Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Dicţionar medical

Dicţionar medical

Data: 30 Iulie 2008

- intestin iritabil (sindrom): afecţiune intestinală funcţională, caracterizată prin durere sau disconfort abdominal, care apare izolat sau însoţită de modificarea tranzitului intestinal (constipaţie sau diaree). Alte simptome prezente sunt: balonarea, prezenţa mucusului în scaun şi senzaţia de defecaţie (evacuare) incompletă;

- intoleranţa alimentară: reacţia patologică ce se produce în cursul consumului anumitor alimente. Sub termenul generic de intoleranţă alimentară sunt grupate un anumit număr de reacţii patologice, ca diferitele alergii alimentare sau de intoleranţă la anumite nutrimente, din cauza unui deficit enzimatic al aparatului digestiv sau a unor tulburări metabolice. Intoleranţa la gluten, constituent al grâului, secarei, orezului şi orzului, este responsabilă de boala celiacă. Intoleranţa la lactoză este consecinţa unui deficit, congenital sau dobândit, într-o enzimă specifică mucoasei intestinale - lactaza -, necesară hidrolizei lactozei (transformarea ei în glucoză şi galactoză), principalul glucid din lapte. Se manifestă printr-o diaree lichidă şi prin dureri abdominale în urma consumului de lapte sau de produse care conţin lactoză. Tratamentul constă în excluderea lactozei din alimentaţie;

- intoxicaţie alimentară: infecţie digestivă contractată prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii şi cu toxinele lor;

- intoxicaţie cu apă: reprezintă o acumulare în organism a unei prea mari cantităţi de apă. Acest sindrom are, uneori, drept cauză un cancer, adesea localizat la bronhii. Intoxicaţia cu apă provoacă tulburări digestive şi tulburări ale conştienţei, legate de un edem cerebral, mergând până la pierderea conştienţei, chiar până la comă. Tratamentul constă în diminuarea absorbţiei de băuturi şi în tratarea cauzei de hipersecreţie a hormonului antidiuretic;

- intradermoreacţie: injectare intradermică a unei mici cantităţi de substanţă, cu scopul de a studia gradul de sensibilitate al subiectului faţă de acea substanţă. Intradermoreacţia la tuberculină constituie un test al sensibilizării la bacilul lui Koch (agentul tuberculozei). La subiectul nesensibilizat, adică la cel care nu a venit în contact cu bacilul lui Koch sau la care vaccinarea nu a fost eficace, nu este observată nici o manifestare în zilele ce urmează injectării. În schimb, la un subiect sensibilizat, o înroşire şi o supraînălţare a epidermului apar la punctul de injectare la, aproximativ, 10 ore mai târziu. Citirea testului se face în ziua a 2-a sau a 3-a după injecţie. Intensitatea reacţiei este apreciată prin măsurarea diametrului acestor manifestări;

- introvertit: persoana care se caracterizează prin introversiune - atitudine a unei persoane care are tendinţa să se izoleze în lumea ei interioară. Introvertitul preferă valorile subiective ale lumii sale personale în detrimentul realităţii exterioare concrete. Aceasta, după unii specialişti, ar favoriza nevroza, autismul, dar şi o anumită profunzime şi originalitate a gândirii. Opusul introversiunii este extroversiunea.