Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Dovleacul, aliment specific toamnei, îndrăgit pentru gustul dulce foarte plăcut
Este o legumă săracă în calorii, nu conţine grăsimi saturate sau colesterol, dar este o sursă bogată de fibre, antioxidanţi, minerale, vitamine, fiind recomandată de dieteticieni pentru controlul colesterolului şi în reducerea greutăţii.
Printre nutrienții regăsiți în dovleac se numără: vitamina A, B1, B3, B6, B9, C, E, K, acid folic, beta-caroten, calciu, potasiu, seleniu, fier, mangan şi fibre. De la orice varietate de dovleac se pot folosi miezul şi seminţele. Cele mai puternice efecte terapeutice le au seminţele. Ele ajută la eliminarea paraziţilor intestinali, desfundă vasele de sânge, reglează colesterolul, stimulează activitatea rinichilor, este benefic în curele de crudităţi recomandate în cancer, leucemie, scleroză în plăci sau diverse boli greu vindecabile. Seminţele de dovleac sunt de mare ajutor și prin rolul lor energizant şi antioxidant. Uleiul de dovleac extras din seminţe este recomandat pentru reducerea colesterolului.
Specialiștii susțin că dovleacul reduce, totodată, riscul producerii anumitor tipuri de cancer şi oferă organismului protecţie împotriva bolilor de inimă, încetineşte procesul de îmbătrânire şi ajută organismul în procesul de regenerare, are acţiune laxativă, este indicat în ulcer şi aciditate mărită, în tulburări hormonale. De asemenea, este un bun remediu în cazul arsurilor, inflamaţiilor şi abceselor, stimulează vederea, reglează glicemia şi ţine diabetul la distanţă.
Dovleacul poate fi consumat copt sau sub formă de plăcintă, crud şi ras în salate cu roşii şi castraveți, conopidă, condimente, înăbușit în supe etc.
Rețete:
Prăjitură cu dovleac
Ingrediente: 300 g dovleac ras, 300 g făină, 125 g zahăr, 200 ml lapte de soia, 70 ml ulei, un plic praf de copt, 100 g nuci tocate, un praf de sare, un plic zahăr vanilat, zahăr pudră.
Mod de preparare: Se dă dovleacul pe răzătoare, se stoarce de zeamă, se pune într-un vas şi se adaugă zahărul, zahărul vanilat, sarea, laptele şi uleiul şi se amestecă până la omogenizare. Într-o formă tapetată cu hârtie de copt, se pune aluatul, se presară deasupra nuca măcinată, apoi se dă la cuptor la 180 de grade Celsius, timp de 35-45 de minute. După ce s-a răcit se pudrează cu zahăr pudră şi se taie cu ajutorul unui pahar în formă de semilună.
Supă de dovleac şi ciuperci de post
Ingrediente: 300 g ciuperci curăţate, 500 g dovleac, 1 ceapă, 50 g margarină, 3 linguri ulei, supă de legume, sare, piper, 2-3 linguri de smântână de soia sau orez.
Mod de preparare: Se curăţă dovleacul de coajă şi de seminţe, se taie bucăți şi se lasă la fiert înăbuşit cu o ceapă tăiată mărunt și puțină margarină. Ciupercile se călesc întregi în tigaia încinsă în care s-a pus o lingură de ulei. Se adaugă usturoiul tocat, sare şi 250 ml de apă. Se dă la foc mic pentru 25 de minute. Dovleacul fiert și ciupercile se dau prin blender, se subţiază cu supa de legume, se condimentează după gust cu sare și piper, apoi se drege cu smântână vegetală şi se serveşte cu pătrunjel proaspăt, tocat mărunt.