Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Fructele şi legumele în alimentaţia sugarului
Primul element introdus în alimentaţia sugarului sănătos, la vârsta de 4 luni, pentru cel alimentat artificial, şi la 6 luni, pentru cel alimentat numai cu lapte matern, este sucul de fructe. Acesta va fi administrat o dată pe zi, între două mese, de preferat în jurul orei 10:00. Sucurile pot fi preparate din morcov, mere, lămâi, portocale, grepfrut, mandarine, piersici.
Sucurile din fructe se pot îndulci cu zahăr, după gustul mamei, administrându-se, de preferat, în mod separat şi nu în amestec, pentru a dezvolta simţul gustativ al sugarului şi a-l deprinde cu gusturi variate. Pentru a obişnui sugarul cu gustul sucului, la început se vor administra câteva picături, crescându-se, treptat, cantitatea, până la câteva linguriţe. Pe măsură ce sugarul se obişnuieşte cu gustul sucului, cantitatea poate creşte până la 50-60 ml/zi. Sucul de fructe poate fi îmbogăţit, ulterior, cu făinos dulce, respectiv biscuit, pişcot, înlocuindu-se o masă de lapte cu acest preparat. Pe măsură ce sugarul acceptă sucul de fructe îmbogăţit cu făinos dulce, se poate introduce şi pulpa de fruct, piureul de fructe îmbogăţit şi el cu făinos dulce. După vârsta de 6-7 luni, gama sucurilor poate fi lărgită cu suc de roşii, struguri, pere, caise, toate proaspete, deoarece fermentează apos. De asemenea, fructele mai pot fi administrate şi sub formă de compot, îmbogăţit cu făinos dulce. După 8 luni, când sugarul ia patru mese/zi, fructele pot fi servite ca un al treilea fel la masa de prânz. Nu trebuie omis faptul că după vârsta de un an, fructele trebuie să facă parte din meniul zilnic, sub orice formă. Sucurile de fructe, importante pentru aportul de vitamine Sucurile de fructe aduc un conţinut strict în vitamine şi sunt bogate în fructoză, iar prin îmbogăţirea lor cu făinos dulce prezintă un aport nutritiv consistent. Valoarea nutritivă a fructelor creşte odată cu posibilitatea administrării lor integrale, mai ales sub formă proaspătă. Fructele conţin multă apă, unele vitamine şi provitamine, săruri minerale şi glucide, sub formă de fructoză, glucoză şi amidon, mai ales în banane, puţine proteine şi lipide, unii acizi organici, celuloză şi pectine, substanţe importante în reglarea tranzitului intestinal. Citricele conţin multă vitamina C şi mai puţine vitamine din grupul A şi B. Piersicile şi perele conţin cantităţi mari de potasiu, iar căpşunile, fragii, murele şi zmeura conţin o mare cantitate de vitamina C, însă trebuie administrate cu prudenţă, deoarece exercită şi o puternică acţiune alergizantă. Merele conţin vitamine din grupele A, B şi C. Datorită conţinutului mare de pectine şi datorită acţiunii lor alcalinizante, sunt folosite în tratamentul bolii diareice a sugarului. Acţiune antidiareică au şi coacăzele, afinele şi gutuile. Legumele şi zarzavaturile se introduc după vârsta de 4 luni Alte alimente introduse în alimentaţia sugarului sunt legumele şi zarzavaturile, care vor fi administrate, în mod obişnuit, la masa de la ora 14:00, începând cu vârsta de 4-6 luni, sub formă de supă de zarzavat, iniţial fără a fi îmbogăţite cu grăsimi sau unele făinuri. Sub această formă, legumele prezintă un aport important de săruri minerale solubile, foarte necesare proceselor de creştere intensă, mai ales a sistemului osos. După 2-3 săptămâni de la introducerea supei de zarzavat, aceasta poate fi îmbogăţită cu grăsimi sau făinos, înlocuind masa de lapte de la ora 14:00. Supa de zarzavat şi legume se poate administra în alternanţă cu supa de carne de vită, pasăre sau peşte. În jurul vârstei de 5-6 luni, se poate introduce şi piureul de legume, cartoful fiind primul preferat. Acesta se va fierbe în coajă sau în aburi, sub presiune, se vor zdrobi şi pasa, după care piureul se va subţia, cu apa în care s-a fiert, adăugându-se sare după gust. După vârsta de 6 luni, se poate administra conopidă, dovlecel, spanac. Soteurile de legume pasate sau opărite în unt sau grăsimi vegetale, îmbogăţite cu sosuri albe, se pot administra după vârsta de 10 luni. Mai târziu, după vârsta de 6-7 luni, supa şi piureul de legume pot fi îmbogăţite prin adaos de gălbenuş de ou, carne mixată. Pentru a-i schimba gustul, supa poate fi acrită, din când în când, cu zeamă de lămâie.