Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Gulia întărește sistemul osos

Gulia întărește sistemul osos

Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 13 Aug, 2020

Gulia poate fi un adevărat leac pentru organism, întrucât este săracă în calorii și bogată în vitamina C și fibre. Această rădăcinoasă, din familia verzei, este potrivită în curele de slăbire, în constipație sau în cazul retenţiei de apă din ţesuturi. Beneficiile ei nu se opresc însă aici. Gulia întăreşte sistemul osos, ajută în lupta cu anemia sau rahitismul. Consumată periodic, gulia sprijină sănătatea dinţilor, combate contracţiile musculare şi ne scapă de cârcei.

Totodată, are rol antioxidant, elimină toxinele din corp şi stimulează acţiunea enzimelor care ne protejează de cancerul de colon. Ba mai mult, reduce efectul hormonilor estrogeni şi scade riscul de cancer de sân. Gulia menține, de asemenea, și nivelul optim de glucoză din sânge, astfel că este indicată în alimentaţia diabeticilor.

Siropul de gulie poate face minuni în afecţiunile respiratorii precum crize de astm sau bronşită. De asemenea, distruge calculii renali.

Gulia poate fi consumată crudă sau gătită, asemănându-se la gust cu varza și conopida, cu o aromă dulce și ușoare nuanțe înțepătoare, caracteristică dată de uleiurile eterice. Cele mici pot fi gătite întregi cu tot cu coajă. Se pot consuma și frunzele. 

Gulia aduce o aromă specială mâncărurilor, supelor, ciorbelor, iar gulia murată este considerată o delicatesă. Preparatele din gulie pregătite termic au o valoare nutritivă și terapeutică relativ scăzută. Dintre formele prelucrate termic, cele mai sănătoase sunt supele de gulie. 

Supă de gulii
Ingrediente: 4 gulii, 2 morcovi, 1 păstârnac, 1 ceapă, 2 linguri ulei, 1 ardei, 1-2 frunze dafin, ulei, smântână vegetală, 1 legătură pătrunjel, sare, piper. Preparare: Se curăță ceapa, morcovii și păstârnacul, se taie și se călesc 1 minut în 2 linguri de ulei într-o oală, după care se adaugă 1,5 litri de apă; se curăță guliile, se dau pe răzătoarea mare sau se taie fâșii și se pun în oală; se adaugă ardeiul tăiat mai mare, frunze de dafin, sare, piper. Se lasă la foc potrivit până fierb toate legumele. La final se adaugă smântâna vegetală și pătrunjelul. Opțional se poate stoarce zeamă de lămâie. 

Gulii umplute cu ciuperci și orez
Ingrediente: 6-7 gulii, 500 g ciuperci, 1 lingură orez, 1 ceapă, 1 cartof, 1 legătură pătrunjel, sare, piper, ulei. Preparare: Se curăță guliile de coajă și se îndepărtează din miez la mijloc; se taie ciupercile mărunt, se toacă ceapa și se călesc în 2 linguri de ulei; se adaugă orezul spălat și jumătate de cană de apă; se lasă compoziția să scadă; se adaugă pătrunjelul tocat mărunt; se ia de pe foc și se umplu guliile cu această compoziție; se așază într-o cratiță guliile acoperite cu o felie de cartof și se dă la cuptor. 

Sirop de gulii
Preparare: Se scobește în gulie şi se umple cavitatea cu zahăr. În doar câteva ore se formează siropul.

Citeşte mai multe despre:   fitoterapie  -   reteta