Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Igienă strictă în timpul alăptării la sân
Pe tot parcursul perioadei de alăptare, mama este obligată să respecte cu foarte mare stricteţe unele norme igienico-sanitare privind alimentaţia sa, programul de viaţă, consumul unor medicamente, starea psiho-emotivă şi sănătatea sa.
Dieta mamei care alăptează va fi cea obişnuită, cu un mic plus pentru alăptare (circa 500-600 kcal/zi). Alimentaţia ei nu va fi bogată în toate substanţele nutritive. Nici un aliment nu trebuie evitat, însă nu se vor consuma cantităţi mari de alimente. Deci, alimentaţia va fi cât mai variată, nelipsind produsele şi derivatele lactate. Dacă mama nu consumă lapte, atunci va consuma alte alimente care conţin lapte şi 1 g de calciu pe zi. Nu vor lipsi crudităţile, respectiv legume, fructe şi zarzavaturi. De obicei, se interzic din alimentaţie ceapa, usturoiul, sparanghelul, fasolea, varza, conopida şi alte alimente care modifică gustul laptelui. Se evită consumul de cafea, ciocolată şi condimente şi sunt contraindicate alcoolul şi tutunul. Este, de asemenea, contraindicat consumul în exces de legume sau conserve, ca şi vânatul. Alăptarea nu se poate face în condiţiile unei diete de slăbire. Supraalimentaţia mamei din cursul sarcinii şi apoi din cursul alăptării poate avea influenţe negative de ordin cantitativ şi apoi calitativ asupra secreţiei lactate. Excesul de proteine nu creşte secreţia lactată, în schimb unele proteine pot trece în lapte şi pot determina manifestări alergice la sugar. Excesul de lipide în alimentaţia mamei poate reduce secreţia lactată, dar şi proporţia de acizi graşi saturaţi. Cantitatea necesară de lichide pentru o mamă care alăptează este autoreglată prin senzaţia proprie de sete. Cantităţi mari de lichide pot scădea chiar secreţia lactată. S-a constatat, spre exemplu, că berea şi ceaiul nu stimulează secreţia lactată. Igiena trebuie respectată cu stricteţe Mama care alăptează trebuie să-şi organizeze un program de viaţă echilibrat, cu respectarea timpului de odihnă, a programului de lucru de peste zi, a plimbărilor în aer liber. Mama este obligată să respecte cu stricteţe toate normele privitoare la igiena sânilor, cea corporală şi a hainelor, a camerei, a mediului de viaţă, precum şi normele legate de alăptare. În perioada alăptării, mama trebuie să evite folosirea medicamentelor din proprie iniţiativă. Cele mai multe dintre medicamente, inclusiv antibioticele, difuzează prin lapte, fiind astfel riscante pentru sugar. Când mama se îmbolnăveşte, este bine să se izoleze de sugar, evitând astfel posibilitatea îmbolnăvirii acestuia. În această perioadă, ea îşi va stoarce laptele, acesta va fi fiert şi va fi administrat sugarului cu linguriţa. Încă din prima zi, nou-născutul va fi pus să sugă la sân câte 5 minute la fiecare 2-3 ore. A doua zi va fi pus la sân timp de 10 minute, iar a treia şi a patra zi câte 15 minute. Este bine ca un supt să nu depăşească 20 de minute, iar sugarul să fie pus, alternativ, la ambii sâni. După stabilizarea lactaţiei, care apare după două săptămâni, nu există o limită de timp pentru supt. În perioada alăptării, greutatea sânilor creşte. Aceştia vor fi sprijiniţi într-un sutien cu bretele neelastice, în interiorul căruia se va aşeza o batistă curată, împăturită, care va absorbi laptele ce curge singur. Înainte de fiecare supt, sânii sunt spălaţi cu apă. Nu se folosesc săpunul şi unguente cu vitamina A şi D, deoarece sunt iritante. De cât lapte are nevoie sugarul Nevoile cantitative ale sugarului cresc proporţional cu vârsta. Astfel, în primele două săptămâni, nou-născutul consumă între 60-90 ml la fiecare supt, de la trei săptămâni la două luni 100-150 ml, de la două la trei luni - 150-170 ml, de la trei la patru luni, între 160-180 ml, iar apoi, 180-200 ml la fiecare supt. Tehnica alimentaţiei la sân este simplă. Se atinge obrazul sugarului cu sânul, acesta va întoarce capul spre sân şi va începe să sugă. Este aşa-numitul reflex al punctelor cardinale. Pe toată perioada alăptării poziţia lui trebuie să fie comodă. Sugarul va fi ţinut pentru o perioadă de 10-15 minute în poziţie verticală, sprijinit cu partea sa anterioară a abdomenului pe pieptul mamei. El va fi masat şi bătut uşor pe spate pentru a elimina aerul înghiţit în timpul suptului.