Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Jumările, aperitiv sau ingredient în diverse preparate culinare

Jumările, aperitiv sau ingredient în diverse preparate culinare

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 13 Ianuarie 2025

Jumările, obţinute prin prăjirea grăsimii de porc, sunt nelipsite de pe masa românilor, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă. Deși privite adesea cu scepticism, acestea conţin grăsimi monosaturate sănătoase și chiar necesare pentru organism, desigur dacă sunt consumate cu moderație. Jumările pot constitui un aperitiv, dar şi ingredient în diverse preparate culinare.

Rețete

Pastă picantă de jumări

Ingrediente: 300 g jumări, 2 linguri muștar, 3 căței de usturoi, sare și piper după gust, 1 vârf de linguriță boia dulce, 3 linguri ketchup picant, 1 ceapă roșie, 2-3 cas­traveți murați.

Preparare: Se pun jumările în blender, se adaugă usturoiul, sare și piper după gust, boiaua de ardei, muștarul, ketchupul picant și se mixează până devine totul o pastă fină; se transferă apoi conținutul într-un bol, se pun ceapa și castra­veții tocați mărunt şi se omogenizează bine totul, după care se poate consuma.

Pogăcele cu jumări

Ingrediente: 600 g făină, 3 ouă, 250 g jumări, 200 ml lapte dulce, 150 g untură de porc, 500 g făină, 30 g drojdie proaspătă, 1 lingură zahăr, chimen, sare și piper după gust.

Preparare: Se mestecă drojdia cu zahărul, laptele cald și cu o lingură de făină și se lasă la cald să se activeze drojdia. Jumările se dau prin mașina de tocat sau blender și se amestecă cu sarea, piperul, chimenul și untura; apoi se adaugă drojdia, făina, ouăle și se frământă bine un aluat mai ferm și nelipicios; se lasă la cald, acoperit, până își dublează volumul. După ce a dospit aluatul, se fac mici pogăcele cu mâna sau se întinde o foaie mai groasă, de aproximativ 2 cm, se decupează rondele și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se bate bine un ou cu un praf de sare și se ung pogăcelele, iar deasupra se pot presăra semințe de chimen. Se coc 20-25 de minute la 180 de grade C. 

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   Rețete tradiționale