Cel mai probabil, pentru mulţi oameni, 2025 vine cu speranțe, așteptări şi obiective noi. Publicaţia americană online today.yougov.com a creionat cele mai frecvente ţinte pe care oamenii și le stabilesc la
Jumările, aperitiv sau ingredient în diverse preparate culinare
Jumările, obţinute prin prăjirea grăsimii de porc, sunt nelipsite de pe masa românilor, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă. Deși privite adesea cu scepticism, acestea conţin grăsimi monosaturate sănătoase și chiar necesare pentru organism, desigur dacă sunt consumate cu moderație. Jumările pot constitui un aperitiv, dar şi ingredient în diverse preparate culinare.
Rețete
Pastă picantă de jumări
Ingrediente: 300 g jumări, 2 linguri muștar, 3 căței de usturoi, sare și piper după gust, 1 vârf de linguriță boia dulce, 3 linguri ketchup picant, 1 ceapă roșie, 2-3 castraveți murați.
Preparare: Se pun jumările în blender, se adaugă usturoiul, sare și piper după gust, boiaua de ardei, muștarul, ketchupul picant și se mixează până devine totul o pastă fină; se transferă apoi conținutul într-un bol, se pun ceapa și castraveții tocați mărunt şi se omogenizează bine totul, după care se poate consuma.
Pogăcele cu jumări
Ingrediente: 600 g făină, 3 ouă, 250 g jumări, 200 ml lapte dulce, 150 g untură de porc, 500 g făină, 30 g drojdie proaspătă, 1 lingură zahăr, chimen, sare și piper după gust.
Preparare: Se mestecă drojdia cu zahărul, laptele cald și cu o lingură de făină și se lasă la cald să se activeze drojdia. Jumările se dau prin mașina de tocat sau blender și se amestecă cu sarea, piperul, chimenul și untura; apoi se adaugă drojdia, făina, ouăle și se frământă bine un aluat mai ferm și nelipicios; se lasă la cald, acoperit, până își dublează volumul. După ce a dospit aluatul, se fac mici pogăcele cu mâna sau se întinde o foaie mai groasă, de aproximativ 2 cm, se decupează rondele și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se bate bine un ou cu un praf de sare și se ung pogăcelele, iar deasupra se pot presăra semințe de chimen. Se coc 20-25 de minute la 180 de grade C.