Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Lumea modernă a redescoperit napul ca aliment și medicament

Lumea modernă a redescoperit napul ca aliment și medicament

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 10 Iulie 2020

Napul este originar din țările bazinului Mării Mediteraneene, iar la noi este cultivat, în prezent, pe suprafețe mici în județele Brașov și Maramureș. Înainte de cartofi, cu sute de ani în urmă, românii mâncau napi de trei ori pe zi. În popor, acesta mai este numit și hordal, curechi chinezesc, ciuș, curechi de câmp, pere de pământ, napi de miriște sau napi cure­chești. De obicei napii sunt de mărimea unui măr, au culoarea albă în partea de jos și violet în partea de sus. În alimentație se folosesc rădăcina, frunzele și semințele napilor.

Napul este bogat în sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc, iod, mangan, siliciu, vitaminele A, B1, B2, B5, PP, C. Datorită acestor compuși, stimulează imu­nitatea, ajută în caz de bronșite, tuse, angine, tratează guturaiul, durerile de gât, are o foarte bună acțiune expectorantă, efect diuretic, antiseptic, analgezic, este bun pentru sănătatea inimii, ajută la scăderea colesterolului rău din sânge, dar și la buna funcționare a sistemului nervos. 

Napul are și proprietăți antibiotice, luptând cu bacteriile și virusurile. În plus, activează funcțio­narea ficatului și secreția bilei. Napul conține un element rar, glucoraphanin - un analog vegetal de sulforafan, cu proprietăți anti-can­cer, element regăsit și în diverse tipuri de varză, broccoli, gulie și conopidă. Napul are valoare calorică scăzută și o bună digestibilitate, este ideal în curele de slăbire. Medicii recomandă consumul napilor în special în timpul iernii. 

În bucătărie, napul și-a pierdut popularitatea în timpul țarinei Ecaterina cea Mare, care a insistat asupra cultivării cartofilor, astfel că s-au pierdut și multe secrete de prelucrare, preparare și rețete pe bază de napi. Lumea modernă, însă, a redescoperit napul ca aliment, dar și medicament. El este folosit la ciorbe, supe, poate fi murat, copt, fiert sau umplut. Este un ingredient potrivit la tocane și salate. Frunzele de nap se pot prepara ca și spanacul. 

Rețete:

Salată de napi cu ouă de prepeliță

Ingrediente: 500 g napi, 10 ouă de prepeliță, un borcan de 400 g cu zacuscă de pește picantă, sare după gust. Preparare: Se fierb ouăle de prepeliță și se lasă la răcit. Se curăță napii și se taie cubulețe, se curăță ouăle și se taie jumătăți, apoi se pun napii într-un bol, se adaugă zacusca, se amestecă, după care se adaugă ouăle de prepeliță. Se asezonează cu sare după gust, se amestecă și se poate servi ca aperitiv sau mic dejun.

Supă cremă de napi

Ingrediente: 500 g napi curățați, 1 ceapă, 1 lingură cu ulei, câteva fire de pătrunjel, 300 ml lapte de cocos, sare, piper măcinat, 2 l apă caldă, câteva fire de ceapă verde pentru ornat. 
Preparare: Se taie ceapa solzi­șori și napii în bucăți mici, se pune uleiul la încins într-o cratiță, se pune ceapa la călit pentru două minute după care se adaugă napii; se călesc până devin ușor aurii, se pune apa caldă, se condimentează cu sare, se lasă la fiert la foc mediu până sunt gata, după care se pun la răcit; se pasează apoi până devine o cremă fină, după care se adaugă laptele de cocos, se condimentează cu piper și sare, se ornează cu ceapă verde și pătrunjel verde și se servește caldă.

Citeşte mai multe despre:   fitoterapie  -   Rețete