Sănătatea a fost celebrată, la nivel mondial, în 7 aprilie, în cadrul Zilei Internaționale a Sănătății, iar tematica principală care va da suflul acestui an vizează sănătatea mamei și a nou-născutului, denumirea oficială a campaniei fiind „Healthy beginnings, hopeful futures” (Începuturi sănătoase, viitoruri pline de speranță). Sănătatea mamei și cea a nou-născutului sunt interdependente într-o măsură foarte mare, statusul nutrițional, accesul la servicii medicale și sprijinul fizic și emoțional jucând un rol deosebit de important în acest sens.
Preparate cu „Ciuperca lui Dumnezeu”
Ciuperca Agaricus (Agaricus Blazei Muril) este originară din Brazilia şi face parte din categoria ciupercilor terapeutice, fiind supranumită „Ciuperca lui Dumnezeu”. Vitaminele şi mineralele pe care le conţine au efect direct asupra sistemului imunitar şi este considerată un bun adjuvant în medicamentaţia pentru boli cronice.
Această ciupercă a fost aclimatizată şi în România, potrivit ciuperciterapeutice.ro. De regulă, ciuperca Agaricus se găsește sub formă de supliment alimentar sau pulbere, dar este disponibilă și ca produs întreg, cu utilizare culinară. Are o aromă asemănătoare cu cea a migdalelor şi poate fi inclusă la prepararea mâncărurilor principale, dar şi a supelor sau salatelor.
Rețete
Risotto cu pudră de Agaricus
Ingrediente: 300 g orez, 1 ceapă potrivită tocată mărunt, 1 pahar de vin alb, 2 lingurițe praf de Agaricus, sare și piper după gust, 600 ml apă sau zeamă de legume, sare și piper după gust, 150 g cașcaval de post ras pe răzătoare, 4-5 linguri ulei de măsline.
Preparare: Într-o tigaie potrivită, se pune uleiul la încins, se adaugă ceapa tocată şi se lasă la călit câteva minute; se adaugă orezul și se mai călește 3-4 minute, apoi se stinge cu vinul alb. Se amestecă bine, să nu se lipească, apoi se adaugă praful de ciuperci, zeama de legume sau apa, sarea și piperul și se lasă la fiert 7-8 minute, după care se ia de pe foc și se adaugă cașcavalul de post; se omogenizează bine, se mai lasă la înăbușit 30 de minute, apoi se poate servi cu pătrunjel proaspăt tocat.
Salată de legume cu pudră de Agaricus
Ingrediente: 3 castraveți proaspeți tocați mărunt, 200 g roșii tocate cuburi, 2 linguri de pudră de ciuperci, 4 linguri ulei de măsline, 2 lingurițe oțet de mere, sare și piper după gust.
Preparare: Într-un bol potrivit se pun legumele, se adaugă praful de ciuperci, se amestecă bine, apoi se face un dressing din ulei de măsline, oțet, sare și piper; se amestecă bine și se adaugă peste salată; se omogenizează din nou bine şi se lasă 30 de minute să se întrepătrundă gusturile. Se poate servi asezonată cu pătrunjel verde tocat.