Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Preparate cu ciuperci crăiţe
Denumite şi burete domnesc, ciupercile crăiţe se găsesc cu precădere în România, și Basarabia, în păduri de stejari și castani. Au `carnea” albă cu un gust dulceag, nu foarte pronunțat, şi reprezintă o adevărată delicatesă. În stare crudă, aceşti bureţi sunt toxici, însă odată cu fierberea își pierd toxicitatea. Conțin potasiu mai mult decât bananele, seleniu, fier, cupru, magneziu, vitaminele din complexul B etc. Se folosesc în diverse rețete și sunt foarte sănătoase, fiind şi înlocuitoare propice la carne.
Rețete
Tocană de ciuperci asortate
Ingrediente: 300 g ciuperci crăițe de pădure, 300 g gălbiori, 300 g ciuperci de rouă, 3-4 linguri ulei de măsline, 50 g unt, 2 cepe potrivite, 4-5 căței de usturoi, 200 ml vin alb, 200 ml apă, 200 g parmezan, 300 ml smântână de gătit, 1 legătură pătrunjel, ½ legătură de mărar, sare și piper după gust. Preparare: Ceapa se taie mărunt și se călește în ulei și unt; când devine sticloasă, se adaugă usturoiul tocat mărunt; se adaugă ciupercile tocate mărunt, opărite în prealabil, și apa; se amestecă și se lasă la foc mic pentru câteva minute; se adaugă un praf de sare și vinul și se lasă să fiarbă la foc potrivit 20-25 de minute sau până se gătesc ciupercile; se dă cratița deoparte și se adaugă smântâna de gătit, parmezanul, apoi se pune cratița pe foc şi se mai lasă să dea două trei clocote; se adaugă sare și piper, pătrunjel şi mărar tocate fin și se dă deoparte. Se poate servi cu mămăliguță caldă.
Tagliatelle cu sos de ciuperci şi parmezan
Ingrediente: 500 g tagliatelle fierte, 250 ml smântână de gătit, 1 ceapă mare, 500 g ciuperci crăițe, 2-3 fire de ceapă verde, 3-4 căței de usturoi, sare și piper după gust, boia dulce, 100 g parmezan, 20 g unt, 2 linguri ulei de măsline. Preparare: Într-o tigaie potrivită, se pune ceapa la călit în ulei și unt până se rumenește; se adaugă ceapa verde tocată și usturoiul tocat mărunt. După ce s-a călit ceapa, se adaugă ciupercile tăiate felii subțiri și opărite; se adaugă 100 ml de apă și se lasă să fiarbă 20-25 de minute la foc potrivit; se adaugă smântâna pentru gătit, se asezonează cu sare, piper și boia dulce și se lasă la foc mic 5-10 minute; se dau deoparte și se amestecă cu pastele fierte în prealabil. Se adaugă parmezanul și se poate servi.