Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Preparate cu ciuperci crăiţe

Preparate cu ciuperci crăiţe

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 06 Noiembrie 2023

Denumite şi burete domnesc, ciupercile crăiţe se găsesc cu precădere în România, și Basarabia, în păduri de stejari și castani. Au `carnea” albă cu un gust dulceag, nu foarte pronunțat, şi reprezintă o adevărată delicatesă. În stare crudă, aceşti bureţi sunt toxici, însă odată cu fierberea își pierd toxicitatea. Conțin potasiu mai mult decât bananele, seleniu, fier, cupru, magneziu, vitaminele din complexul B etc. Se folosesc în diverse rețete și sunt foarte sănătoase, fiind şi înlocuitoare propice la carne.

Rețete

Tocană de ciuperci asortate

Ingrediente: 300 g ciuperci crăițe de pădure, 300 g gălbiori, 300 g ciuperci de rouă, 3-4 linguri ulei de măsline, 50 g unt, 2 cepe potrivite, 4-5 căței de usturoi, 200 ml vin alb, 200 ml apă, 200 g parmezan, 300 ml smântână de gătit, 1 legătură pătrunjel, ½ legătură de mărar, sare și piper după gust. Preparare: Ceapa se taie mărunt și se călește în ulei și unt; când devine sticloasă, se adaugă usturoiul tocat mărunt; se adaugă ciupercile tocate mărunt, opărite în prealabil, și apa; se amestecă și se lasă la foc mic pentru câteva minute; se adaugă un praf de sare și vinul și se lasă să fiarbă la foc potrivit 20-25 de minute sau până se gătesc ciupercile; se dă cratița deo­parte și se adaugă smântâna de gătit, parmezanul, apoi se pune cratița pe foc şi se mai lasă să dea două trei clocote; se adaugă sare și piper, pătrunjel şi mărar tocate fin și se dă deoparte. Se poate servi cu mămăliguță caldă.

Tagliatelle cu sos de ciuperci şi parmezan

Ingrediente: 500 g tagliatelle fierte, 250 ml smântână de gătit, 1 ceapă mare, 500 g ciuperci crăițe, 2-3 fire de ceapă verde, 3-4 căței de usturoi, sare și piper după gust, boia dulce, 100 g parmezan, 20 g unt, 2 linguri ulei de măsline. Preparare: Într-o tigaie potrivită, se pune ceapa la călit în ulei și unt până se rumenește; se adaugă ceapa verde tocată și usturoiul tocat mărunt. După ce s-a călit ceapa, se adaugă ciupercile tăiate felii subțiri și opărite; se adaugă 100 ml de apă și se lasă să fiarbă 20-25 de minute la foc potrivit; se adaugă smântâna pentru gătit, se asezonează cu sare, piper și boia dulce și se lasă la foc mic 5-10 minute; se dau deoparte și se amestecă cu pastele fierte în prealabil. Se adaugă parmezanul și se poate servi.

Citeşte mai multe despre:   Rețete