Un cunoscut neurolog olandez, dr. Bas Bloem, susține că boala Parkinson nu ar fi cauzată de o predispoziție genetică sau de înaintarea în vârstă, așa cum se credea până acum, ci de expunerea la substanțe
Preparate cu urzică, plantă aliment, dar şi medicament
Privită poate ca o plantă obișnuită, urzica are o istorie veche, fiind folosită din Antichitate atât în gastronomie, cât şi în medicină. Pentru că urzicile sunt aliment, dar şi medicament, ele sunt recomandate de către specialişti tocmai datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale, fibre. Urzicile pot fi consumate în formă proaspătă, adăugate în salate, în diverse rețete culinare - supe, ciorbe, mâncăruri, sosuri, sau în ceaiuri, sucuri etc.
Rețete
Salată de urzici proaspete
Ingrediente: 250 g urzici proaspete, spălate și tocate mărunt, 2 legături de pătrunjel proaspăt, spălat și tocat, 1 legătură ceapă verde, spălată și tocată mărunt, 1 cutie boabe de porumb, 1 ardei gras roșu, tăiat cuburi, 100 g orez sălbatic fiert, 100 g măsline fără sâmburi, zeama de la o lămâie, 4-5 linguri ulei de măsline, sare după gust.
Preparare: Se pun urzicile într-un bol mare, se stropesc cu zeama de lămâie, se adaugă sarea și se amestecă ușor cu o spatulă sau cu mâna, ca să se înmoaie; se adaugă și celelalte ingrediente, rând pe rând, se pune uleiul de măsline şi se omogenizează bine salata; se acoperă apoi bolul și se pune la frigider pentru 30-40 de minute. Se poate servi, ca atare, cu pâine prăjită sau crutoane.
Mâncare de urzici cu smântână de soia
Ingrediente: 1 kg urzici spălate și opărite, 2 cepe potrivite, tocate mărunt, 10 căței de usturoi, 100 ml ulei de măsline, 250 ml smântână de soia, sare și piper după gust.
Preparare: Într-o cratiță, se pune uleiul la încins, se adaugă 5 căței de usturoi tocat, apoi ceapa şi se călesc pentru câteva minute; se adaugă urzicile tocate și o parte din zeama în care au fost opărite și se lasă să fiarbă 10-15 minute; se presară sare și piper după gust şi se mai lasă puțin să fiarbă; se adaugă smântâna de soia și restul de usturoi tocat, se amestecă bine, apoi se dau deoparte. Se poate servi cu mămăligă și asezonate cu pătrunjel/mărar proaspăt tocat.