Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Preparate cu urzică, plantă aliment, dar şi medicament

Preparate cu urzică, plantă aliment, dar şi medicament

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 07 Aprilie 2025

Privită poate ca o plantă obișnuită, urzica are o istorie veche, fiind folosită din Antichitate atât în gastronomie, cât şi în medicină. Pentru că urzicile sunt aliment, dar şi medicament, ele sunt recomandate de către specialişti tocmai datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale, fibre. Urzicile pot fi consumate în formă proaspătă, adăugate în salate, în diverse rețete culinare - supe, ciorbe, mâncăruri, sosuri, sau în ceaiuri, sucuri etc.

Rețete

Salată de urzici proaspete

Ingrediente: 250 g urzici proaspete, spălate și tocate mărunt, 2 legături de pătrunjel proaspăt, spălat și tocat, 1 legătură ceapă verde, spălată și tocată mărunt, 1 cutie boabe de porumb, 1 ardei gras roșu, tăiat cuburi, 100 g orez sălbatic fiert, 100 g măsline fără sâmburi, zeama de la o lămâie, 4-5 linguri ulei de măsline, sare după gust.

Preparare: Se pun urzicile într-un bol mare, se stropesc cu zeama de lămâie, se adaugă sarea și se amestecă ușor cu o spatulă sau cu mâna, ca să se înmoaie; se adaugă și celelalte ingrediente, rând pe rând, se pune uleiul de măsline şi se omogenizează bine salata; se acoperă apoi bolul și se pune la frigider pentru 30-40 de minute. Se poate servi, ca atare, cu pâine prăjită sau crutoane.

Mâncare de urzici cu smântână de soia

Ingrediente: 1 kg urzici spălate și opărite, 2 cepe potrivite, tocate mărunt, 10 căței de usturoi, 100 ml ulei de măsline, 250 ml smântână de soia, sare și piper după gust.

Preparare: Într-o cratiță, se pune uleiul la încins, se adaugă 5 căței de usturoi tocat, apoi ceapa şi se călesc pentru câteva minute; se adaugă urzicile tocate și o parte din zeama în care au fost opărite și se lasă să fiarbă 10-15 minute; se presară sare și piper după gust şi se mai lasă puțin să fiarbă; se adaugă smântâna de soia și restul de usturoi tocat, se amestecă bine, apoi se dau deoparte. Se poate servi cu mămăligă și asezonate cu pătrunjel/mărar proaspăt tocat. 

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   Rețete de post