Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Preparate gustoase cu hrean
Bogat în vitamine şi minerale, siropul de hrean are, pe lângă beneficiile pentru sănătate - ajută în tratarea unor afecțiuni ale căilor respiratorii, susţine imunitatea organismului, previne cancerul, în mod special cel de colon, îmbunătățește memoria, stimulează creșterea părului, alungă oboseala etc. -, şi efectul de slăbire, în sensul că ajută la pierderea kilogramelor în plus. Totuşi, hreanul trebuie folosit cu prudență mai ales de către persoanele care au intoleranță sau probleme cu stomacul și este interzis femeilor însărcinate, celor care alăptează, copiilor până la șapte ani, persoanelor care suferă de tulburări renale, ulcer gastroduodenal sau tensiune arterială. În bucătărie, hreanul are diverse utilizări, fie sub formă de sirop, fie ca atare, în preparate culinare sau la murături.
Rețete
Sirop de hrean cu lămâie şi ghimbir
Ingrediente: 200 g hrean proaspăt, 8 lămâi, 6 linguri miere de albine polifloră, 4 lingurițe scorțișoară, 100 g ghimbir proaspăt. Preparare: Se taie mărunt hreanul și ghimbirul și se pun într-un blender, se toarnă sucul de la lămâi și se mixează până devine totul o pastă, apoi se adaugă mierea de albine și scorțișoara; se amestecă bine, iar pasta obținută se pune într-un recipient de sticlă cu capac, la frigider. Se ia câte două linguri pe zi, înainte de masă, timp de trei săptămâni. După o pauză de două săptămâni se poate relua consumul.
Salată de ton cu hrean
Ingrediente: 1 lingură hrean ras pe răzătoare, 1 legătură de pătrunjel proaspăt tocat, zeama de la o lămâie, 1 conservă de ton mărunțit, 2 roșii potrivite tăiate cuburi, salată verde, sare după gust, 3 linguri ulei de măsline. Preparare: Se taie salata mai mare și se pune într-un bol potrivit, apoi se adaugă roșiile, tonul, uleiul de măsline, hreanul, zeama de lămâie, sarea și se omogenizează foarte bine totul. Se acoperă vasul cu un capac sau folie alimentară și se pune la frigider pentru 20-30 de minute pentru a se întrepătrunde gusturile. Se poate servi cu crutoane sau cu pâine prăjită.