Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Preparate gustoase şi rapide cu napi

Preparate gustoase şi rapide cu napi

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 01 Aprilie 2024

Napul este originar din țările bazinului Mării Mediterane şi se folosește ca aliment, medicament și furaj încă din Antichitate. Este cultivat și în România, dar pe suprafețe mici. Napii sunt foarte valoroși din punct de vedere nutrițional, deoa­rece sunt bogați în vitamine și minerale care ajută organismul să funcţioneze optim. Se pot consuma ca atare sau fierți. Au un gust dulce și sunt mai aromați decât cartofii. Se pot consuma inclusiv frunzele, care se prepară la fel ca frunzele de spanac.

Rețete

Napi la cuptor

Ingrediente: 1 kg napi, 100 ml ulei de măsline, 4-5 căței de usturoi, 30 g rozmarin, 20 g boia dulce, sare și piper după gust. Preparare: Se curăță bine napii și se taie sferturi. Usturoiul se pisează, apoi se amestecă cu uleiul, rozmarinul, boiaua, sarea și piperul; se pune acest amestec peste napii tăiați și se lasă o oră la marinat. Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi se pun napii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dau la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Napii se servesc calzi sau ca garnitură pe lângă alte preparate.

Supă cremă de napi

Ingrediente: 1 kg napi, 1 l lapte de migdale, 100 ml ulei de măsline, 200 ml smântână vege­tală, sare și piper după gust, 1 legătură de pătrunjel. Preparare: Se curăță napii, se spală și se opăresc pentru 10 minute în apă clocotită cu puțină sare, apoi se scurg. Se taie napii cuburi și se înăbușă în uleiul de măsline pus deja într-o tigaie la încins, apoi se toarnă 3 căni de apă și se lasă la fiert la foc po­tri­vit. Când au fiert napii, se pa­sea­ză cu ajutorul unui blender, apoi se adaugă laptele de migdale pre­în­călzit, se asezonează cu sare și piper după gust, se mai lasă să dea 2-3 clocote şi se dă deoparte. La final, se adaugă smântâna vegetală și pătrunjelul tocat mărunt. Se servește cu crutoane.

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   Rețete de post