Nucșoara este un condiment delicat, cu gust răşinos şi dulceag, folosit în bucătăriile din întreaga lume pentru aroma sa plăcută. Specialiştii susţin că este un antioxidant puternic, cu efect antiinflamator
Pudra de ceai matcha în deserturi şi smoothie
Pulberea sau pudra de ceai matcha (ceai verde concentrat) este cunoscută și sub denumirea de „aur verde”. Este folosită de mii de ani în Asia pentru calmarea sistemului nervos, deoarece conține un aminoacid rar, L-teanină, care acţionează direct asupra creierului şi generează o stare de relaxare. În plus, induce energie și rezistență organismului.
Pudra de ceai matcha este obținută din frunze tinere, măcinate cu moara de piatră pentru ca produsul final să păstreze cât mai mult din calităţile nutritive şi medicinale ale plantei. Un consum regulat de pudră de ceai matcha, datorită L-teaninei, îmbunătățeşte concentrarea, iar conținutul său de catechine ajută în lupta împotriva cancerului. Este un detoxifiant natural, combate inflamația, oxidarea și îmbătrânirea, susține odihna, metabolismul și arderea grăsimilor, menține o energie constantă cu eliberare treptată, de până la 6 ore, cu 1/3 din cantitatea de cafea etc. Pudra de matcha este bogată în fibre, clorofilă, vitaminele C, A, E, K, complexul de vitamina B, conține un nivel ridicat de fibre dietetice, seleniu, crom, zinc, magneziu etc. Studiile asupra matcha au demonstrat eficienţa sa în protejarea ficatului, susținerea sănătății inimii, în procesul de slăbire şi în sprijinirea funcțiilor emoționale și cognitive.
Rețete
Brownies cu ciocolată şi pudră de matcha
Ingrediente: 2/3 cană făină integrală, 1 lingură de pudră de matcha praf, 1/2 cană de praf de cacao neîndulcit, 3/4 linguriță de sare de mare, 1 linguriță de extract natural de vanilie, 5 ouă, 1 cană și un sfert de zahăr, 350 g de fulgi de ciocolată, 6 linguri de unt organic nesărat, 1 pliculeț de praf de copt. Preparare: Se preîncălzește cuptorul la 150 de grade Celsius, se pregătește o tavă de copt cu hârtie de pergament; se amestecă făina, pudra de cacao și sarea într-un castron potrivit. Într-un castron mare se bat ouăle şi zahărul, în care s-a pus şi extract de vanilie, până se omogenizează bine; se adaugă ciocolata topită împreună cu untul şi se amestecă până se omogenizează; se adaugă apoi amestecul de făină și cacao și praful de copt şi, din nou, se amestecă bine; se toarnă aluatul în tavă și se coace aproximativ 35 de minute. Se lasă apoi la răcit şi se pune la frigider. Se taie în porțiile dorite şi se servesc presărate cu pulbere de matcha.
Smoothie cu matcha şi iaurt
Ingrediente: 1 cană de iaurt grecesc, 1/3 cană de apă rece, 1 linguriță de pudră de matcha, 1 linguriță de extract de vanilie, 1 cub de stevia sau o lingură de miere de albine. Preparare: Într-un vas potrivit, se amestecă apa rece cu pudra de matcha, se adaugă iaurtul, extractul de vanilie și stevia/mierea de albine; se amestecă până devine un smoothie gros, apoi se toarnă într-un pahar și se poate servi.