Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Alimentele bogate în magneziu combat constipaţia cronică

Răspundem cititorilor: Alimentele bogate în magneziu combat constipaţia cronică

Data: 18 Martie 2010

Maria F., Călăraşi: "Tatăl meu, în vârstă de 60 de ani, suferă de constipaţie cronică. Vă rog să publicaţi, dacă este posibil, câteva reţete naturiste pentru combaterea acestei afecţiuni."

Prof. Constantin Milică: Reţetele care se propun au acţiune mai blândă, dar vor fi mai sănătoase decât medicamentele:

- seminţe de in (două linguri macerate timp de 6-10 ore în 500 ml apă la temperatura camerei); se adaugă lămâie şi miere după gust şi se consumă seara la culcare, atât lichidul, cât şi seminţele, având acţiune mecanică în constipaţiile rebele, prin reglarea tranzitului intestinal;

- tinctură de volbură (20 g herba se macerează timp de 10 zile în 100 ml alcool 400); se consumă 2-4 linguri amestecate cu 2-4 linguri de miere, dimineaţa pe stomacul gol;

- sirop din flori de piersic (10 g se macerează într-un litru de apă timp de 12 ore, se fierbe puţin, se strecoară şi se adaugă zahăr în cantitate egală); se beau câte două linguriţe pe zi de către copii şi bătrâni;

- uleiul de ricin se ia intern, câte o linguriţă, dimineaţa, pe nemâncate, o dată pe săptămână, în cantitate restrictivă, deoarece are un puternic efect laxativ;

- miere polifloră (o lingură) şi patru prune uscate se macerează peste noapte într-un pahar cu apă rece, iar în dimineaţa următoare se bea zeama şi se mănâncă prunele;

- miere polifloră (una-două linguriţe) se diluează cu ceai de busuioc, cimbru şi sunătoare (în părţi egale), din care se ia o linguriţă la o cană de apă şi se consumă la 60 minute după mesele principale;

- miere polifloră (100 g pe zi), care se toarnă în suc de mere sau de frasin şi se bea după masa de seară;

- miere de albine (una-două linguri): se fierbe trei minute cu un vârf de cuţit de aloe (frunze uscate) în 250 ml apă şi se iau trei linguri pe zi, înainte de mese;

- polen (patru linguriţe pe zi), din care două linguriţe dimineaţa, timp de trei zile consecutiv, cu reluare la intervale de trei luni.

Un regim de cruţare constă din consumul de iaurt (pentru restabilirea echilibrului florei intestinale, dereglat prin gastroenterite şi tratamente cu antibiotice), lapte bătut, smântână, kefir, zer, gălbenuş de ou, făinoase cu lapte, cereale integrale, pâine neagră sau graham (200-250 g pe zi) cu unt şi miere, tărâţe de grâu, orez şi ovăz cu lapte, boabe încolţite de grâu şi secară, zeamă de varză murată, margarină, frişcă proaspătă, ulei de porumb sau de floarea-soarelui, marmeladă, magiun, dulceaţă, îngheţată, vin roşu, citronade şi alte băuturi gazoase. În general, sunt recomandate alimente bogate în magneziu (peşte slab - fiert sau rasol, crustacee, nuci, seminţe, fasole uscată) şi se renunţă la alimentele rafinate, procesate industrial şi bogate în grăsimi. Pentru creşterea activităţii digestive se recomandă un amestec din morcov ras (5 linguri), seminţe de floarea-soarelui decojite (o lingură), tărâţe de grâu (o lingură), seminţe înmuiate de in (o linguriţă), ceapă tocată (1/2 lingură) şi ulei de măsline (două linguri); cantitatea se consumă integral dimineaţa, cu 30 minute înainte de micul dejun. La sugarii constipaţi se va da, o dată pe zi, o fiertură de ovăz, preparată dintr-o linguriţă făină de ovăz, fiartă în 150 ml apă.