Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Consumaţi sistematic seminţe de dovleac, în caz de cancer la prostată
Ştefan H., jud. Prahova: „Am 62 de ani şi sunt diagnosticat cu cancer la prostată. Citesc cu interes articolele profesorului Milică referitoare la tratamentele naturiste şi aş dori, dacă se poate, să facă recomandările care se impun în cazul regimului alimentar pentru boala de care sufăr. Vă mulţumesc.“
Prof. Constantin Milică: Regimul alimentar are un rol esenţial în reglarea secreţiei hormonale şi a procesului de diviziune a celulelor maligne. Există o legătură directă între cancerul de prostată şi dieta alimentară bogată în alimente grase şi preparate rafinate. La consumul mare de grăsimi animale şi vegetale saturate, riscul îmbolnăvirii este de 2-3 ori mai ridicat, excepţie făcând uleiul de măsline şi grăsimile de tip Omega-3 din uleiul de peşte şi din nuci. De aceea se recomandă un consum mărit de peşte oceanic (somon, ton, sardine, macrou), cu un conţinut ridicat în acizi graşi nesaturaţi, care prezintă proprietăţi antiinflamatoare şi antitumorale. Încetinirea evoluţiei cancerului de prostată se realizează printr-un consum sistematic de seminţe de dovleac şi de in, care conţin cantităţi ridicate de fitosteroli şi zinc, cu rol important în diminuarea nivelului de testosteron din sânge. Seminţele pot fi mâncate direct sau se pun în salate şi în cereale consumate la micul dejun. Dintre legume, cele mai evidente efecte protectoare faţă de cancer le au tomatele (2-3 pe zi) şi sucul de roşii, bogate în licopen, un antioxidant care inhibă procesele de oxidare celulară, previne avansarea hipertrofiei. De asemenea, se recomandă pentru consum morcovi, varză, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, struguri, pepene verde (bogate în beta-caroten şi licopen). Sunt deosebit de eficiente vitaminele E şi D, precum şi unele elemente minerale cu proprietăţi antioxidante cum ar fi seleniu, existent în cereale integrale şi în nucile braziliene. În cancerul de prostată se recomandă un consum suplimentar de peşte, spanac, ţelină, ardei, tomate, fructe roşii, bogate în antioxidanţi. Există recomandarea de a reduce treptat consumul de lapte şi produse lactate datorită unui aport prea mare de calciu. Consumul exagerat de alimente, adesea corelat cu o constipaţie cronică, duce la un colon prea plin care presează asupra uretrei şi blochează fluxul de urină, accentuând suferinţele. Pentru buna funcţionare a rinichilor şi pentru prevenirea infecţiilor urinare, localizate în vezica urinară sau la nivelul prostatei, se recomandă a se bea, zilnic, 1,5-2 litri de apă potabilă, dar numai până la orele 18:00-10.00 seara. Consumul de lichide după aceste ore sau în cursul nopţii poate provoca frecvenţa mărită a urinărilor nocturne, întrerupând perioada rezervată somnului.