Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Mustul, un excelent vitaminizant al organismului
Cristian G., Bucureşti: "Ce proprietăţi terapeutice are sucul de struguri?"
Prof. Constantin Milică: Numit, popular, must, sucul de struguri are o valoare nutritivă foarte ridicată, analizele demonstrând că este superior laptelui prin conţinutul în zahăr, materii azotate, săruri minerale şi prin valoarea calorică de peste 900 calorii la 1 kg. Pe acest considerent, mustul din struguri a fost denumit "laptele vegetal". Principalele proprietăţi terapeutice sunt: tonice-aperitive, nutritive, depurative, stomahice, diuretice, laxative şi excelent remineralizante, pentru care se recomandă în: - anemie, convalescenţă; - tulburări digestive, acidoză, afecţiuni hepatobiliare; - colesterolemie, obezitate; - reumatism, gută; - insuficienţă cardiacă; - calmarea durerilor la organele interne. În caz de intoxicare se bea câte un litru de must nefermentat, timp de câteva zile consecutiv. La obezitate se consumă zilnic câte 700-1500 ml, timp de o zi-două pe săptămână. Mustul este indicat în revigorarea tenurilor obosite, fiind utilizat sub forma unei loţiuni aplicate pe faţă cu ajutorul unor tampoane de vată ţinute timp de 10 minute, urmate de o spălare a tenului cu apă şi puţin bicarbonat de sodiu. Aceleaşi efecte are şi masca preparată din sucul a 15-20 de boabe de struguri copţi, care se amestecă cu amidon de porumb (zeamil); pasta obţinută de consistenţa smântânei groase se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se aplică pe ten. Din testările făcute, sucul se dovedeşte însă contraindicat în litiază renală cu concreţiuni fosfatice. Cura cu must din struguri de bună calitate durează 3-4 săptămâni şi constă din consumul a trei pahare pe zi, din care jumătate din cantitate se ia dimineaţa, pe nemâncate, iar restul la cele două mese principale. Sucul de aguridă (din struguri necopţi) se prepară prin diluare cu apă (200 g suc la 1 litru apă) şi se foloseşte la prepararea unor alimente sau ca băutură răcoritoare. Este indicat în angine, hemoptizie, stări febrile şi stomatite. Prin siropare se utilizează ca diuretic împotriva celulitei şi obezităţii, scorbutului şi icterului.