Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Mustul, un excelent vitaminizant al organismului

Răspundem cititorilor: Mustul, un excelent vitaminizant al organismului

Data: 25 Octombrie 2010

Cristian G., Bucureşti: "Ce proprietăţi terapeutice are sucul de struguri?"

Prof. Constantin Milică: Numit, popular, must, sucul de struguri are o valoare nutritivă foarte ridicată, analizele demonstrând că este superior laptelui prin conţinutul în zahăr, materii azotate, săruri minerale şi prin valoarea calorică de peste 900 calorii la 1 kg. Pe acest considerent, mustul din struguri a fost denumit "laptele vegetal".

Principalele proprietăţi terapeutice sunt: tonice-aperitive, nutritive, depurative, stomahice, diuretice, laxative şi excelent remineralizante, pentru care se recomandă în:

- anemie, convalescenţă;

- tulburări digestive, acidoză, afecţiuni hepatobiliare;

- colesterolemie, obezitate;

- reumatism, gută;

- insuficienţă cardiacă;

- calmarea durerilor la organele interne.

În caz de intoxicare se bea câte un litru de must nefermentat, timp de câteva zile consecutiv. La obezitate se consumă zilnic câte 700-1500 ml, timp de o zi-două pe săptămână.

Mustul este indicat în revigorarea tenurilor obosite, fiind utilizat sub forma unei loţiuni aplicate pe faţă cu ajutorul unor tampoane de vată ţinute timp de 10 minute, urmate de o spălare a tenului cu apă şi puţin bicarbonat de sodiu. Aceleaşi efecte are şi masca preparată din sucul a 15-20 de boabe de struguri copţi, care se amestecă cu amidon de porumb (zeamil); pasta obţinută de consistenţa smântânei groase se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se aplică pe ten.

Din testările făcute, sucul se dovedeşte însă contraindicat în litiază renală cu concreţiuni fosfatice.

Cura cu must din struguri de bună calitate durează 3-4 săptămâni şi constă din consumul a trei pahare pe zi, din care jumătate din cantitate se ia dimineaţa, pe nemâncate, iar restul la cele două mese principale.

Sucul de aguridă (din struguri necopţi) se prepară prin diluare cu apă (200 g suc la 1 litru apă) şi se foloseşte la prepararea unor alimente sau ca băutură răcoritoare. Este indicat în angine, hemoptizie, stări febrile şi stomatite. Prin siropare se utilizează ca diuretic împotriva celulitei şi obezităţii, scorbutului şi icterului.