Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Recomandări de caniculă
Dintotdeauna a fost aşa. Vara, chit că umblăm pe uliţele prăfuite sau pe betoanele încinse, ni se taie brusc pofta de ceafă dantelată cu slănină. Tot ce ne dorim este un pahar cu apă rece, un pepene cu dop ori multă socată şi limonadă de la mamaie din beci. Canicula ne taie de la sarmalele grase cu costiţă afumată şi ne ospătează cu roşii şi dovleac.
Specialiştii ne avertizau cu ceva vreme în urmă că anul 2010 va fi cel mai călduros an din istorie. Inundaţiile i-au contrazis în parte, însă canicula tot nu se dezminte. Este iar stăpână pe tărâmul lui Cuptor. Degeaba, pălării, evantaie! Căldura împleteşte funii fierbinţi cu care harpia ne biciuie la amiezi. Asfaltul e zmeul rău din această poveste, iar sticla cu apă, Sânziana adorată. Aceasta este legea fiecărei veri: doi litri cu apă! Iar cine nu are "flaconul" rece la el, leşină în braţele zmeului de 40 de grade. Topit de căldurile Bucureştiului, nenea Iancu a făcut din dogoarea oraşului capodopere, iar istorisirile sale din "Petiţiune" sau "Căldură mare" se însufleţesc şi acum ad-hoc, în vizite, acasă sau la birou, la terase, la interviuri de angajare. Fiecare amfitrion te întreabă dacă nu vrei un pahar cu apă. Iar tu zici: "Drăguţă, dacă nu te superi, încă un pahar cu apă!" E "căldură mare, mon cher"! Aşa da, aşa nu Desigur, nu putem să trăim doar cu apă. Însă sunt destule alimente care ne răcoresc şi ne suplinesc proteinele de origine animală. Vom face o listă, pe care vom însemna cu "admis" sau "respins" mâncărurile acestui sezon. La cele permise, varietatea este foarte seducătoare. Din ea ne ispitesc fasolea verde sau galbenă, conopida, dovleceii, castraveţii, roşiile, iaurtul. La desert, am notat cu plus bananele, pepenele galben şi verde, fructele de pădure. În dreptul celor interzise şi nu prea antipatizate acum, am înfierat cu minus fleica, sarmalele, slănina, prăjelile, fast-foodul cu tot ce expune el în vitrină, maionezele, sosurile grele, alcoolul, cafeaua ş.a. Dulciurile cu frişcă şi creme grase sunt indigeste pentru stomac, aşa că mai bine recurgem la caisă, măr, portocală sau prună. Lichidele trebuie să fie cât mai multe, fără un conţinut mare de zahăr, şi băute la temperatura camerei. Aşa este sănătos, dar cine nu preferă o limonadă, o socată, un suc de fructe proaspete, ceai de busuioc, de rozmarin, de sunătoare şi de orice, scoase direct din frigider, cu firicele de apă care se preling ca voalurile de mătase pe trupul unei balerine! Dacă nu, în cazul lipsei de lichide, efectul de Fata Morgana nu mai pare literatură, ci doar sfârşeală. Beneficii în milioane de lei vechi Nutriţioniştii spun că un litru de limonadă pe zi ne răcoreşte instant şi ne redă toate mineralele pierdute, iar socata favorizează transpiraţia, eliminând toxinele din organism. Mai mult decât atât, consumul de socată revigorează intens organismul, lucru extrem de necesar atunci când temperatura de afară este copleşitoare. Dacă nu avem socată şi nu avem bunici, avem sucuri de fructe proaspete care trebuie consumate imediat după preparare, pentru a evita efectul oxidării. Se înţelege că este bine când ni le preparăm noi înşine. Este sănătos şi pentru trup, şi pentru suflet (cei dragi sunt extaziaţi când primesc din mâna noastră un pahar cu suc sau un ceai rece). Deşi legumele şi fructele, consumate crude, sub formă de compot, salate, supe etc., ajută organismul să treacă mai uşor peste zilele caniculare, specialiştii recomandă totuşi şi proteinele de origine animală, dar carnea (pasăre sau vită) să fie preparată la grătar sau înăbuşită. Cu toate astea, salatele de legume reprezintă o masă uşoară şi plină de vitamine, perfectă pentru zilele caniculare. Dacă amestecăm cinci dintre legumele preferate cu puţin ulei de măsline, oţet balsamic şi câteva condimente, obţinem o gustare perfectă pentru o temperatură de peste 35 de grade Celsius. Astfel, cu o alimentaţie bogată în legume, fructe şi lichide, economisim câteva milioane de lei vechi pe care le-am fi dat la analizele la ficat, la inimă, la fiere şi pe umblatul bezmetic şi costisitor din doctor în doctor. Cei mai, cele mai În concluzie, cele mai recomandate alimente pe timp de caniculă sunt: supele reci, ouăle, laptele, untul, brânzeturile nu prea sărate, cerealele. Cele mai bune legume: salata verde, salata de varză crudă, castraveţii, roşiile, sparanghelul, conopida, ciupercile, mazărea, ardeii, cartofii, dovleceii, morcovii, pătrunjelul. Cele mai bune fructe: merele, perele, strugurii dulci, pepenele verde, pepenele galben, piersicile, mandarinele, kiwi, cireşele, avocado, caisele. Noi credem, însă, că cel mai bun aliment al acestor zile este cel care ne place şi care nu ne face rău, iar lista de mai sus este un reper important. Hidratare Castraveţii, bogaţi în apă şi potasiu, sunt foarte potriviţi caniculei şi e bine să mâncăm cât de mulţi putem. Dacă punem câteva felii de castravete într-un pahar cu apă rece, am obţinut o băutură delicioasă şi răcoroasă.