Postul este un prilej de curățire trupească și sufletească - auzim frecvent aceste cuvinte, dar pe cât sunt de adevărate, pe atât sunt de puţin înțelese în zilele noastre, pe fondul industrializării, care
Reguli de respectat în alimentaţia artificială a sugarului
Folosirea oricărui alt preparat sau produs alimentar, în afara laptelui de mamă, în alimentaţia sugarului reprezintă o probă de încercare a capacităţii lui digestive şi, totodată, un potenţial risc al tulburării toleranţei digestive care, din punct de vedere clinic, se manifestă prin anorexie, vărsături şi scaune diareice. Chiar dacă preparatele de lapte praf prezintă protecţie bacteriologică, manipularea, păstrarea şi prepararea pot determina boala diareică de etiologie infecţioasă, cea mai de temut afecţiune la sugarii alimentaţi artificial. De aceea, tehnica alimentaţiei artificiale impune norme foarte precise, ce trebuie respectate cu mare stricteţe, impunând totodată o supraveghere atentă şi continuă a sugarului.
Aceşti sugari alimentaţi artificial vor fi urmăriţi de către medicul de familie într-un ritm mai susţinut, iar controlul stării de sănătate şi al dezvoltării lor va fi mai frecvent efectuat. În momentul în care se stabileşte trecerea la alimentaţia artificială, orice produs alimentar administrat trebuie să aibă ca referinţă compoziţia laptelui matern. Laptele praf integral sau, în lipsă, laptele de vacă proaspăt (în mod cu totul excepţional) vor fi aduse prin diluţie la componentele şi proporţiile laptelui matern, având în vedere posibilităţile de digestie şi de acoperire a necesarului caloric pentru vârsta sugarului care este alimentat artificial. Alimentaţia artificială impune respectarea unor norme stricte. Astfel, orice produs alimentar (lapte praf) se va introduce numai când sugarul este în deplină stare de sănătate. Introducerea alimentului se va face în mod progresiv, prin tatonarea toleranţei digestive cu cantităţi mici şi crescânde, suprimându-se la primele semne de apariţie a unor tulburări digestive. Respectarea cu stricteţe a normelor igienico-sanitare se referă la produsele alimentare, privind păstrarea, prepararea şi manipularea lor, cât şi la vasele folosite în procesul pregătirii şi administrării acestora. Aceleaşi norme trebuie respectate şi de către persoanele care le manipulează şi se ocupă de alimentaţia sugarului. În acest sens, vasele, biberonul, tetina, linguriţa, vor fi bine spălate imediat după folosire, înainte de a se usca pe ele resturile alimentare. Pentru biberoane se vor folosi perii speciale. Înainte de utilizare, întreaga veselă se va steriliza. Este bine ca sugarul să aibă vesela lui, păstrată şi curăţată separat de a celorlalţi membri ai familiei. Programul meselor va fi respectat cu stricteţe O obligaţie strictă în îngrijirea sugarului alimentat artificial o reprezintă respectarea orarului şi timpului de mese, ca, de altfel, întregul program de viaţă al acestuia. Programul de masă al sugarilor alimentaţi artificial va fi de cinci mese în 24 de ore, la patru ore interval, cu o pauză de noapte de 8 ore şi cu o durată a fiecărui prânz de cel mult 20 de minute. Dacă alimentaţia artificială este recomandată din prima lună de viaţă, atunci numărul de mese va fi de 6 sau 7, iar după două săptămâni de la naştere, la nou-născuţii bine dezvoltaţi se poate trece la un program de cinci mese, în 24 de ore. Degustarea fiecărui preparat de către persoana care prepară şi administrează masa, înainte de a fi dată sugarului, este un bun obicei ce trebuie să intre în rutina îngrijirii sugarului. Este bine de ştiut, de asemenea, că diversificarea alimentaţiei la sugarii hrăniţi artificial se poate face mai timpuriu decât la cei alimentaţi natural. O altă obligaţie care trebuie respectată este aceea de a nu se depăşi în 24 de ore, cantitatea de 700-800 ml de lapte de vacă integral şi de 200 ml, la fiecare masă. Corectarea carenţelor vitaminice şi în fier, prin adaos profilactic de vitamine din grupul B, D şi C şi fier, sub diverse forme, în condiţiile în care produsul dietetic este lipsit de aceste substanţe, nu trebuie să scape niciodată din atenţia celui care îngrijeşte un sugar alimentat artificial. Este bine ca laptele de vacă proaspăt să fie utilizat numai în lipsa altor posibilităţi de asigurare a unor produse industriale de lapte praf. Alimentaţia artificială impune o atenţie sporită faţă de riscul subalimentaţiei, dar şi al supraalimentaţiei, supraveghindu-se dezvoltarea sugarului, curba ponderală, toleranţa digestivă, caracterul scaunelor. Se vor corecta carenţele vitaminice şi de fier. Înainte de administrarea preparatului de lapte, sugarul va fi înfăşat în scutece curate. Poziţia sugarului în timpul mesei este aceea din alimentaţia la sân (poziţie oblică, pe braţul mamei). Laptele trebuie administrat călduţ, la o temperatură de 37 de grade, apreciată de mamă prin picurarea de lapte pe pielea antebraţului său. Biberonul trebuie să aibă o poziţie înclinată, astfel ca tetina să fie plină, nelăsând posibilitatea trecerii aerului, odată cu laptele, în cavitatea bucală a sugarului. Orificiul tetinei trebuie să fie mic, astfel ca, la răsturnarea biberonului, laptele să se scurgă picătură cu picătură.