Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Reţete de preparate dietetice pentru hrana sugarului

Reţete de preparate dietetice pentru hrana sugarului

Un articol de: Doina Dumitriu - 13 Iunie 2008

▲ În numărul de astăzi, vă vom prezenta o parte din preparatele dietetice cu care poate fi diversificată hrana sugarului ▲ Cele mai recomandate reţete sunt: supa de morcovi, piureul de legume, mucilagiul de orez, iaurtul preparat în casă şi brânza calcică ▲

Supa de morcovi

Mod de preparare: 500 g de morcovi tineri, spălaţi, curăţaţi de coajă şi tăiaţi felii subţiri se fierb cu un litru de apă două-trei ore, la foc moale. Se trec printr-o sită deasă sau printr-un tifon, se completează cu apă până la un litru, se adaugă un vârf de cuţit cu sare şi se mai dă un clocot. Pentru nou-născut şi pentru prematur, supa de morcovi se pregăteşte cu 300 g de morcovi şi un litru de apă. Se păstrează la rece, nu mai mult de 24 de ore. Supa de morcovi lăsată în repaus sedimentează particule fine de morcov, astfel că, la administrarea preparatului, se va agita supa pentru omogenizare, cunoscut fiind că efectele terapeutice se datorează morcovilor, nu supei.

Supa de morcovi este indicată în diareele sugarilor şi copiilor mici, iar cantitatea de apă administrată este de 150-200 ml/kg/zi, repartizată într-un număr de prânzuri corespunzătoare vârstei copilului. Supa conţine glucide (5 g%), lipide (0,15 g%), proteine (0,25 g%), săruri minerale (0,7 g%) şi celuloză (1 g%). Valoarea calorică este de 200-225 de calorii la un litru.

Brânza calcică

Mod de preparare: un litru de lapte de vacă se fierbe şi se lasă să se răcească la 80 de grade Celsius, când se adaugă 8 tablete de calciu lactic (pisate sub formă de pulbere). Se lasă în repaus 30 de minute, după care se strecoară prin tifon steril. Dintr-un litru de lapte de vacă se obţine aproximativ 200 g de brânză calcică. Valoarea calorică este de 150 de calorii la 100 g de brânză. Compoziţia brânzei calcice: 20 g% proteine, 3-4 g% glucide, 8-10 g% lipide.

Brânza calcică se foloseşte ca aliment de tranziţie, după supa de morcovi şi mucilagiul de orez. Totodată, brânza calcică creşte toleranţa alimentară a sugarului pentru zahăr şi făinoase, cu rezultate bune în tratamentul enterocolitelor cronice ale copiilor care tolerează mai greu laptele de vacă (ce conţine lactoză) faţă de brânza calcică.

Iaurtul

Cel mai indicat este să se prepare din lapte fiert, acesta fiind mult mai sănătos decât cel cumpărat din comerţ. Se amestecă laptele, fiert şi răcit la temperatura de 20-24 de grade Celsius, cu iaurt (cuib) din ziua precedentă (o linguriţă la 200 ml de lapte). Se ţine la temperatura camerei, aproape de o sursă de căldură. Iaurtul obţinut se păstrează la rece şi se administrează în primele 24 de ore de la preparare. Se poate îndulci cu zahăr 5% sau se poate adăuga făină de biscuiţi.

Piureul de legume

Zarzavaturile şi legumele care au fost întrebuinţate pentru prepararea supei sunt trecute fierbinţi printr-o sită deasă, obţinându-se, astfel, un piureu de legume. În 200 g de piureu se adaugă 50 ml de lapte, ˝ linguriţă de unt sau ulei de porumb, puţină sare, obţinându-se un preparat dietetic valoros şi primit cu plăcere de majoritatea sugarilor.

Mucilagiul de orez din făină de orez

Mod de preparare: se amestecă 500 g făină de orez în puţină apă rece, peste care se toarnă restul de apă fierbinte, până la 1 litru. Se fierbe la foc mic, timp de 10 minute, se adaugă apa scăzută la fiert până la un litru, zahăr 5%, un vârf de cuţit de sare şi se mai dă un clocot. Se foloseşte la diluţia preparatelor de lapte la sugarii cu vârsta de peste două luni şi în realimentarea sugarilor cu diaree. În acest ultim caz, nu se foloseşte zahărul.

Din luna a IV-a-a V-a, se pot introduce în alimentaţia sugarului fierturile de făinoase, care, pe lângă creşterea valorii calorice a raţiei alimentare, aduce săruri minerale şi vitamina B1. Acest adaus de făinoase de 3-4 g% este posibil, deoarece, după vârsta de 4 luni, sugarul prezintă o cantitate crescută de fermenţi în secreţia digestivă.

Cele mai întrebuinţate făinoase sunt grişul, făina de orez, pesmetul din pâine albă, ce trebuiesc fierte 15-20 de minute, iar după vârsta de 10 luni, se introduce făina de porumb, ce trebuieşte fiartă 30 de minute.

Fructele ocupă un loc important în alimentaţia sugarului. Ele sunt bogate în săruri minerale şi vitamine, conţin puţine lipide şi proteine şi mai multă glucoză. Până la vârsta de 4 luni, se foloseşte zeama de la fructe. După această vârstă, se poate folosi pulpa de la fructe sub formă de piure, putând fi amestecată cu făină de biscuit şi cu brânză calcică.