Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Sfatul medicilor pentru zilele caniculare
Canicula cu care ne confruntăm în această perioadă reprezintă un factor de risc pentru persoanele cu boli cronice, vârstnici și copii. Pentru cei care fac parte din aceste categorii considerate vulnerabile, dar și pentru restul populației, experții Institutului Național de Sănătate Publică fac următoarele recomandări:
- Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00;
- Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise;
- Beți între 1,5 şi 2 litri de lichide zilnic, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă consumați un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute;
- Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
- Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase);
- Consumați fructe și legume proaspete şi cu un conținut ridicat de apă, precum pepenele galben şi roșu, prunele, castraveții, roșiile;
- Reglați aparatul de aer condiționat astfel încât temperatura să fie cu doar 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
- Nu utilizați ventilatoare dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius;
- Țineți ferestrele închise în perioada în care temperatura exterioară este superioară celei din locuință;
- Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcții etc.). (I. M.)