Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Taxă suplimentară pentru alimentele nesănătoase

Taxă suplimentară pentru alimentele nesănătoase

Data: 17 Iulie 2007

▲ O taxă impusă de autorităţile britanice pentru alimentele ce conţin sare, zahăr şi grăsime ar putea salva vieţile a mii de britanici în fiecare an, conform unui studiu publicat joi, preluat de Reuters ▲

Cercetători din cadrul Universităţii Oxford susţin că un TVA de 17,5 la sută pentru alimentele socotite ca fiind nesănătoase ar duce la o scădere a cererii în rândul acestor produse şi ar reduce numărul atacurilor de cord şi al atacurilor cerebrale.

Taxa de cumpărare este deja impozabilă pentru un număr mic de produse, cum ar fi chipsurile din cartofi, îngheţata, biscuiţii de cofetărie sau cei cu ciocolată, dar cea mai mare parte a produselor alimentare este scutită.

Conform studiului apărut în Journal of Epidemiology and Community Health, taxa ar putea salva anual vieţile a circa 3.200 de persoane din Marea Britanie. „O taxă pe produsele bogate în grăsimi concepută cum trebuie, cu o ţintă bine aleasă, ar putea fi un instrument folositor pentru a reduce povara bolilor cauzate de alimentaţia nesănătoasă“, conchide studiul.

Echipa Departamentului de Sănătate Publică din Oxford notează că pentru încurajarea vieţii au fost impuse taxe mai mari pentru tutun şi alcool. Aceştia au folosit o formulă matematică pentru a estima efectul preţurilor mai ridicate asupra cererii unor mâncăruri cum ar fi pastele, prăjiturile, untul şi brânza. Pe de altă parte, mai spun experţii, cercetările lor au oferit numai o imagine de ansamblu a numărului de vieţi ce ar putea fi salvate şi au precizat că e nevoie de eforturi suplimentare pentru a putea estima cu exactitate efectele benefice ale taxei asupra sănătăţii publice.

Studiul avertizează că orice „taxă pe grăsime“ ar putea fi privită ca un atac personal la adresa libertăţii şi ar cântări greu pentru familiile mai sărace. O taxă ar duce la o majorare a facturilor săptămânale pentru menţinerea gospodăriei de 4,6 procente, însemnând încă 1,36 dolari de persoană.

Tony Blair, fostul premier britanic, a respins în trecut ideea, pe care o considera ca fiind un exemplu al „statului dădacă“, ce ar putea îndepărta oamenii de alimentele sănătoase.

Food and Drink Federation a denumit-o taxă abuzivă şi a spus că cele mai afectate de aceasta vor fi familiile cu venituri mici. Acesta a sugerat că regimul de alimentaţie al populaţiei este unul echilibrat. De asemenea, şi fundaţia britanică „Heart“, care se ocupă de acţiuni caritabile în domeniul medical, s-a declarat împotriva proiectului.