Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Toxiinfecția alimentară şi E. coli, pericole în perioada de vară

Toxiinfecția alimentară şi E. coli, pericole în perioada de vară

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 20 Iulie 2023

Autoritățile sanitare au semnalat concentrații de bacterii E. coli mai mari decât limitele normale în câteva stațiuni de pe litoral. Cei mai expuși riscului de infectare sunt copiii, pentru că au tendința să înghită apă în timp ce înoată. Bacteria provoacă în special infecții digestive, manifestate prin febră, dureri abdominale, vărsături și scaune diareice. 

Mai ales în cazul copiilor de vârste mici, părinții nu trebuie să aștepte ca infecția să se vindece de la sine, ci trebuie să ceară cât mai repede sfatul unui medic, atrage atenția managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, dr. Claudia Cambrea. Inspectorii de sănătate publică și specialiștii de la Apele Române au transmis însă că depă­șirile periculoase ale limitelor normale de E. coli nu sunt permanente, ci apar mai mult în zilele de weekend, când plajele sunt în general mult mai aglomerate. 

De vină pentru înmulțirea excesivă a bacteriilor E. coli în apa mării, spun specialiștii, sunt alimentele alterate și scutecele murdare aruncate de unii turiști în mare, dar și faptul că există turiști care folosesc apa mării pe post de toaletă în loc să folosească grupurile sanitare din zona plajelor.

Autoritățile sanitare dau asigurări că se fac zilnic măsurători privind calitatea și siguranța apei de mare pentru sănătate. Litoralul și apa mării sunt în continuare sigure, spun și medicii, care au explicat că infectarea cu E. coli se produce doar atunci când în organism ajung cantități mai mari din această bacterie. 

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie prezentă inclusiv în organismul uman, unde are și un rol benefic, contribuind la digestia alimentelor pe care le consumă. În general, aceste tulpini nu provoacă infecții dacă numărul de bacterii nu crește peste anumite limite, potrivit informațiilor prezentate de specialiști pe site-ul unei cunoscute clinici medicale private.

Pentru a evita orice risc legat de situațiile semnalate în câteva stațiuni de pe litoral, copiii, în special, trebuie să fie supravegheați să nu înghită cantități mari de apă atunci când intră în mare. Apa de mare nu este apă potabilă și, evident, este contraindicată pentru consum. Nu înseamnă neapărat că te îmbolnăvești dacă în timp ce înoți înghiți apă, dar sunt copii care înghit mai multă apă de mare și sigur că pot să apară probleme în cazul lor, a explicat dr. Luiza Căruceru, de la Direcția de Sănătate Publică Constanța, citată de DCnews.

Doctorul Adrian Marinescu, director medical la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, consideră că riscul de infectare din apa mării cu E. coli este chiar mai mic în comparație cu riscul de a face toxiinfecții alimentare fără nici o legătură cu apa de mare. Şi, „dacă tot vorbim despre bacterii și infec­țiile digestive care ne pot strica vacanța”, spune doctorul Adrian Marinescu, „mai important decât să mă gândesc că este o concen­trație mare de E. coli în apa mării mai bine mă gândesc că am un risc real să fac toxiinfecție alimentară, că persoanele vârstnice, copiii sau pacienții cu boli cronice pot ajunge la spital, fără nici o legătură cu apa de mare”. 

Prevenția constă în respectarea unor reguli elementare de igienă, începând cu spălarea mâinilor de câte ori e nevoie. (...) Contează, de asemenea, de unde mâncăm, de unde ne cumpărăm alimentele și sursele de apă. Riscul de a face în această perioadă toxiinfecție alimentară, fără legătură cu apa de mare, există. 

„Uitați-vă la frecvența toxiinfec­țiilor, la Institutul „Matei Balș”, unde avem o creștere a infec­țiilor digestive cu cel puţin 50% în ultima lună” , a insistat doctorul Marinescu, invitat la un post de televiziune. (I. M.)

Citeşte mai multe despre:   copil