Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Turmeric, condiment ideal în preparate cu orez sau pui

Turmeric, condiment ideal în preparate cu orez sau pui

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Stavrofora Ecaterina Vicleanu - 26 Mai 2025

Înrudit cu ghimbirul, turmericul, un condiment asiatic extras din rădăcina plantei de curcuma longa, este deosebit de benefic organismului, susţin specialiştii, datorită substanței active pe care o conţine, şi anume curcumin. Rădăcina sa este utilizată des în scop terapeutic. Turmericul se poate consuma în stare proaspătă sau sub formă de pudră, fiind folosit la aromatizarea unor mâncăruri, supe, dulciuri, smoothiuri, deserturi, ceaiuri etc.

Rețete

Orez cu turmeric și ananas

Ingrediente: 200 g orez pentru pilaf, 300 g ananas, o ceapă mică, o căpățână de usturoi, o lingură ulei de măsline, o linguriță de turmeric, 7-8 frunzulițe de mentă proaspătă, 750 ml apă caldă, o linguriță rasă de sare, parmezan și unt. Preparare: Se pune orezul, spălat în prealabil, la muiat în apă cu puțin oțet; într-o tigaie se pun o lingură de ulei de măsline, ceapa și usturoiul și se călesc la foc mic câteva minute; se adaugă sarea, orezul scurs de apă și clătit, ananasul făcut piure; se amestecă totul şi se adaugă succesiv 750 g de apă sau supă de pui și se lasă la fiert. Când este aproape gata, se adaugă menta tăiată mărunt și turmericul și se amestecă bine până se omogenizează. La final, se adaugă untul și parmezanul ras. Se servește cald ca fel principal sau garnitură.

Pui Vindaloo cu turmeric

Ingrediente: 4 căței de usturoi rași fin, 1 linguriță turmeric, 3 cm rădăcină de ghimbir ras fin, 1 linguriță coriandru praf, chimion, chili, sare, după gust, 50 ml oțet balsamic, 50 ml vin roșu, 1 cutie de tomate tăiate mărunt, 100 ml apă, 400 g piept de pui tăiat bucăți mici, 1 cartof mare tăiat cuburi, 2 cepe mari tocate, 2 linguri ulei de porumb. Preparare: Într-un castron, se amestecă carnea cu usturoi, turmeric, ghimbir, coriandru, chimion, chili, ulei balsamic, vin roșu și se lasă la rece 2 ore. Într-o tigaie, se pune uleiul, ceapa și frunzele de curry și se lasă 4 minute la foc mic; se adaugă carnea cu toată marinada și se amestecă bine; se fierbe încă 4-5 minute, apoi se adaugă cartofii; se amestecă bine și se lasă la foc mic acoperit până ce carnea devine moale. Se serv­ește cu orez sau pâine. 

 

Citeşte mai multe despre:   Rețete