Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Urzica - vedeta bucătăriei de primăvară

Urzica - vedeta bucătăriei de primăvară

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 13 Martie 2023

Urzica este regina plantelor de primăvară datorită proprietă­ților și beneficiilor care le are pentru sănătatea organismului uman. Se spune că urzicile fac parte din  categoria plantelor care schimbă sângele. Se consumă cu precădere primăvara, atunci când sunt proaspete și organismul nostru a fost privat de multe dintre substanțele nutritive benefice pentru sănătate. Folosite frecvent în diferite cure de detoxifiere, urzicile fac adevărate minuni. Pot fi consumate sub diverse forme: infuzii, ceaiuri, supe, ciorbe, mâncăruri.

Rețete

Supă cremă de urzici

Ingrediente: 800 g urzici cură­țate și spălate, 4-5 cartofi curățați, 2-3 morcovi potriviți, 2 rădăcini de pătrunjel, 3-4 cepe, 7-8 căței de usturoi, 2-3 linguri ulei de floarea- soarelui, zeama de la o lămâie, sare și piper după gust, 200 ml smântână de soia sau cocos. Preparare: Se pun urzicile la fiert în apă cu puțină sare, după primul clocot se scot și se scurg. Într-o oală potrivită, se pune la călit ceapa tăiată julien pentru 2-3 minute la foc mic, se adaugă morcovii și pătrunjelul tăiat grosier şi se  mai lasă puțin la călit; se adaugă zeama în care s-au opărit urzicile și cartofii tăiați cuburi mari şi se lasă să fiarbă; se scurg apoi şi se pun la răcit; între timp, se dau urzicile prin blender și se pun în zeama în care au fiert legumele şi se pune la foc mic să dea un clocot. După ce s-au răcit legumele, se dau prin blender până la consistența dorită și se amestecă în compoziția de urzici; se adaugă sare și piper după gust, zeama de lămâie şi se dă un clocot. La final, se adaugă usturoiul pisat și smântâna de soia sau cocos. Se servește cu crutoane.

Urzici cu orez şi usturoi 

Ingrediente: 500 g urzici cură­țate și spălate, 7-8 căței de usturoi, 3 cepe potrivite, 200 g orez, 4 linguri ulei de floarea-soarelui, 2 căni de apă, sare și piper după gust. Preparare: Într-o oală cu apă clocotită și puțină sare se adaugă urzicile și se lasă la fiert până dă un clocot, apoi se scot și se pun la scurs, după care se mărunţesc cu un cuțit. Într-o tigaie, se pune la călit ceapa tăiată mărunt în cele 4 linguri de ulei, se adaugă usturoiul mărunțit, orezul bine spălat și urzicile şi se amestecă bine, se adaugă sarea și piperul, apa și se pune la fiert pentru 10 minute la foc mic; se lasă apoi 5 minute fără capac pentru a prinde crustă, după care se poate servi.

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   Rețete de post  -   urzica