Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Teologie și spiritualitate Evanghelia zilei Istorii cu tâlc: Nepăsarea faţă de patimi

Istorii cu tâlc: Nepăsarea faţă de patimi

Data: 23 Octombrie 2009

În „Vieţile Sfinţilor“ se povesteşte despre un bătrân pustnic care, fiind întrebat de ucenicii săi cum pot combate patimile, le-a răspuns prin exemplul acesta: el locuia într-un loc cu chiparoşi. A poruncit unuia dintre ucenicii săi să scoată un chiparos. Ucenicul l-a scos îndată, fără nici o greutate, cu o singură mână. Bătrânul i-a arătat altul, puţin mai mare, pe care ucenicul l-a scos, dar cu mai mare silinţă. Pentru a scoate un al treilea, care era şi mai mare, a trebuit să fie ajutat de mai mulţi ucenici. În sfârşit, bătrânul pustnic le-a arătat unul, care era înalt şi gros. Toţi tinerii pustnici s-au străduit, dar nu au putut să-l mişte. Atunci bătrânul pustnic le-a zis:

- Vedeţi cum sunt patimile noastre? La început, când încă nu s-au înrădăcinat, îţi este uşor să le scoţi, oricât de puţin te-ai strădui să lupţi împotriva lor. Dar când printr-o îndelungată nepăsare au fost lăsate să prindă rădăcini adânci în inima ta, îţi este greu să le stăpâneşti. (Grigorie Comşa, O mie de pilde)