„Zis-a Domnul: Toate Mi-au fost date de către Tatăl Meu și nimeni nu cunoaște cine este Fiul, decât numai Tatăl, și cine este Tatăl, decât numai Fiul și cel căruia voiește Fiul să-i descopere. Atunci,
Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a aniversat 25 de ani
Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a aniversat 25 de ani de înfiinţare. Instituţia a fost înfiinţată în anul 1991, prin Hotărârea Guvernului României nr.474/1991, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Anul 1991, Nr.160. Universitatea a început să funcţioneze în anul universitar 1991/1992 cu Facultatea de Ştiinţe Umaniste (cu două specializări: Istorie şi Teologie Ortodoxă - Asistenţă Socială) şi cu un Colegiu Tehnic şi Economic.
Aniversarea unui sfert de secol de existenţă a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc într-un cadru festiv vineri, 18 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu. La festivitate au fost prezenţi rectori şi prorectori din întreaga ţară, reprezentanţi ai Academiei Române, ierarhi, oficialităţi şi foşti miniştri, profesori şi studenţi.
„Drumul parcurs de Universitate în aceşti 25 de ani apreciez astăzi că este un drum remarcabil, un drum care mă face să fiu bucuros în sinea mea pentru faptul că am contribuit şi eu la înfiinţarea acestei Universităţi”, a apreciat Petre Roman, cel care a semnat hotărârea de guvern prin care în 1991 a luat fiinţă instituţia de învăţământ superior din Alba Iulia, conform Agerpres.
Petre Roman a oferit actualului rector al Universităţii, Daniel Breaz, o reproducere a unei hărţi a Ierusalimului din secolul al XV-lea, însoţit de mesajul „Răspândiţi lumina învăţăturii care este lumină sfântă”. Rolul lui Petre Roman în înfiinţarea acestei universităţi a fost subliniat, în discursurile lor, şi de primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, şi de fostul prefect Ioan Rus.
Ioan Bele, subprefect în urmă cu 25 de ani, unul dintre cei care au avut iniţiativa înfiinţării Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a oferit o serie de detalii despre cum s-a reuşit acest lucru. Ioan Bele a ţinut să sublinieze că Patriarhul Teoctist „a jucat un rol important”, una din primele specializări fiind cea de Teologie Ortodoxă.
Au fost oferite diplome „in memoriam” primilor doi rectori ai Universităţii, Iuliu Paul şi Iacob Mîrza, reprezentaţi de fiu, respectiv de soţie. O diplomă a primit şi fostul rector Achim Moise, conform Agerpres.
Actualul rector, Daniel Breaz, a primit, ca reprezentant al Universităţii, o plachetă aniversară oferită de vicepreşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Ioan Bondrea, precum şi o medalie cu efigia lui Carol I, o diplomă şi o plachetă înmânate din partea Universităţii Politehnica Bucureşti de doi foşti miniştri ai educaţiei, Ecaterina Andronescu şi Adrian Curaj.
La festivitate au fost prezenţi şi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia a început să funcţioneze în anul universitar 1991/1992, cu 140 de studenţi, cu Facultatea de Ştiinţe Umaniste (cu două specializări: Istorie şi Teologie Ortodoxă - Asistenţă Socială) şi cu un Colegiu Tehnic şi Economic. „În aceşti 25 de ani, am avut în jur de 20.000 de absolvenţi. (...). Dezvoltarea acestei universităţi a fost continuă, a fost o dezvoltare sănătoasă”, a afirmat rectorul Daniel Breaz, citat de Agerpres.
În prezent, structura academică a Universităţii include cinci facultăţi: Facultatea de Istorie şi Filologie, Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale şi Facultatea de Teologie Ortodoxă, la care învaţă peste 4.000 de studenţi. Universitatea dispune de trei cămine studenţeşti aflate în proprietate, cu o capacitate totală de cazare de 540 de locuri, şi de încă un cămin închiriat, cu o capacitate de 296 de locuri, precum şi de o cantină proprie, conform Agerpres.