Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Activităţi relaxante şi concursuri de ziua copiilor
Copiii au avut parte de ziua lor, 1 Iunie, de multe activităţi plăcute şi instructive. În Bucureşti şi împrejurimi, dar şi la Galaţi, au avut loc concursuri atrăgătoare, programe artistice interpretate de copii, întrecere la şah şi excursii organizate pentru cei mai silitori la şcoală.
În Bucureşti, începând cu 31 mai s-a desfăşurat etapa municipală a concursului interdisciplinar „Sfinţii, prietenii copiilor“, la Şcoala Generală Nr. 196 „Frederico Garcia Lorca“. Ajuns la cea de a 7-a ediţie şi fiind organizat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi în parteneriat cu Parohia „Acoperământul Maicii Domnului“-Titan, care îl are ca paroh pe pr. Mihai Stavără, acest concurs a reunit în Bucureşti 470 de elevi din clasele a V-a şi a VI-a din 60 de şcoli şi licee.
Proiectul „Sfinţii, prietenii copiilor“ are drept scop conştientizarea şi promovarea valorilor autentice ale Bisericii Ortodoxe, precum şi susţinerea preocupărilor pentru aprofundarea culturii religioase prin cunoaşterea vieţii sfinţilor. Concursul cuprinde două etape: şcolară şi municipală. „Competiţia s-a desfăşurat pe echipe a câte doi elevi din clasele a V-a şi a VI-a, înzestraţi cu aptitudini deosebite la religie şi desen. Cele două probe ale concursului sunt axate atât pe cunoştinţele religioase, cât şi pe realizarea unui desen cu elemente din viaţa unui sfânt. Copiii premianţi vor fi recompensaţi cu diplome şi cărţi. Educaţia copilului în societatea contemporană nu se poate realiza fără repere morale şi exemple de trăire duhovnicească autentice, iar sfinţii sunt astfel de modele de viaţă, de echilibru moral, sinceritate şi modestie“, a spus Cristinel Rusu, inspector în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Poezie, dansuri, cântece şi şah la Galaţi
Şi la Galaţi Ziua Internaţională a Copilului a fost marcată cu activităţi frumoase. Astfel, chiar duminică, de 1 iunie, în cadrul Aşezământului filantropic eparhial „Sfântul Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a desfăşurat un program amplu dedicat celor mici.
Au participat copii din mai multe grădiniţe, şcoli şi licee care au susţinut diferite programe artistice, scenete, muzică şi dansuri populare, poezii, iar elevele asistate din cadrul Centrului Rezidenţial de Fete al Aşezământului „Sfântul Vasile cel Mare“ au prezentat sceneta religioasă „Întoarcerea fiului risipitor“.
Printre participanţi şi invitaţi s-au numărat elevi şi copii ai Grădiniţei „Licurici“ - Galaţi, Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţa“, Centrului Rezidenţial de Fete „Sfântul Vasile cel Mare“, Centrului Cultural „Dunărea de Jos“, precum şi Corul „Alegria“ din Galaţi.
Peste 250 de copii şi elevi de la grădiniţele şi şcolile din oraş s-au bucurat de acest program artistic dedicat lor şi interpretat chiar de ei.
De asemenea, au fost rostite rugăciuni pentru părinţi şi copii, după care le-au fost oferite daruri ce au constat în rechizite, dulciuri, cărţi de rugăciuni şi iconiţe.
Aflată în centrul municipiului Galaţi, într-o clădire reprezentativă pentru eparhie, Asociaţia filantropică creştin-ortodoxă „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi se află sub egida Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi adăposteşte un centru rezidenţial pentru 25 de fete, un centru multifuncţional de servicii sociale „Speranţa“ pentru 75 de copii ce provin din familii defavorizate şi un centru medical ocrotit de Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian.
În aceeaşi zi, Parohia „Sfinţii Mucenici Mina, Victor şi Vichentie“, în cooperare cu Şcoala Gimnazială „Miron Costin“ din Galaţi, a organizat concursul de şah „In hoc signo vinces“ la care au participat 160 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani. Au fost încurajaţi şi supravegheaţi de arbitrul Aurel Cojocaru şi Lucian Jugaru, membru al organizaţiei „Şah Club“ din Galaţi.
În încheiere, copiii participanţi la programul „Hristos împărtăşit copiilor“ şi elevii Şcolii Gimnaziale „Miron Costin“ au oferit un moment artistic.
Activităţi similare s-au desfăşurat şi în centrele de zi de la parohiile „Sfântul Ierarh Spiridon“ şi „Sfântul Antonie cel Mare“ din Galaţi, precum şi la grădiniţa parohială din localitatea Ireasca, judeţul Galaţi.
O excursie cadou pentru cei care au luat note mari
Parohia Izvorani din Ilfov a organizat cu prilejul zilei copilului o excursie gratuită cu copiii din localitate cu rezultate bune la învăţătură. Un donator generos a furnizat microbuzul şi a asigurat cheltuielile pentru deplasare. Excursia a cuprins vizitarea unor obiective religioase, culturale şi istorice importante din Capitală, copiii fiind însoţiţi de părintele Gabriel Piciu, parohul de la Izvorani, care le-a explicat celor mici istoricul şi importanţa obiectivelor vizitate. „Prima oprire a fost la Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa», unde copiii au fost uimiţi de diversitatea speciilor de vieţuitoare expuse. A urmat vizitarea Palatului Parlamentului, deschis special pentru copii pe 31 mai şi 1 iunie. Aici au putut fi vizitate Biroul şefului Camerei Deputaţilor, Sala de şedinţe a Camerei Deputaţilor, dar şi alte săli cu o grandioasă şi impresionantă arhitectură. După aceea, grupul de copii a mers la Paraclisul „Învierea Domnului“ de la Catedrala Mântuirii Neamului, unde s-au închinat la sfintele moaşte. Pelerinajul s-a încheiat cu închinarea copiilor la moaştele Sfântului Nectarie din Eghina aflate în interiorul Mănăstirii Radu-Vodă. Cei mici au fost încântaţi de cadoul oferit de Biserica din Izvorani şi au promis că şi la anul se vor strădui pentru rezultate bune la învăţătură“, ne-a spus părintele Gabriel Piciu. (Pr. Gabriel Molocea, diac. Ştefan Sfarghie, Marius Nedelcu)