La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Adunare eparhială în Episcopia Severinului şi Strehaiei
Episcopia Severinului şi Strehaiei a ajuns la momentul bilanţului. La Centrul eparhial din Drobeta-Turnu Severin s-au desfăşurat marţi, 27 ianuarie, lucrările anuale ale Adunării eparhiale. Şedinţa forului bisericesc a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti şi a slujbei de Te Deum, la care au luat parte membrii organismului bisericesc deliberativ şi angajaţi ai Centrului eparhial.
Lucrările Adunării, prezidată de Prea-sfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, au avut loc în Sala „Mitropolit Nestor Vornicescu“ a Centrului eparhial. În cuvântul de deschidere, ierarhul locului a vorbit despre necesitatea realizării unui bilanţ anual, ca modalitate de evaluare a acţiunilor derulate de sectoarele de activitate ale oricărei eparhii, punând accentul pe dimensiunea duhovnicească ce nu poate fi evaluată plenar de către nici un sistem de raportare. În acest sens, Preasfinţia Sa a mulţumit slujitorilor Bisericii, preoţi şi cântăreţi, pentru lucrarea rodnică din ogorul Domnului, evidenţiată în înmulţirea acţiunilor culturale şi social-filantropice.
În continuare, cei 30 de membri ai Adunării, dintre care 20 sunt mireni, au realizat bilanţul activităţilor eparhiei mehedinţene din anul 2014, sub aspect teologic-educaţional, cultural-misionar şi social-filantropic şi au aprobat proiectele propuse pentru anul 2015.
La şedinţa de lucru a Adunării eparhiale au asistat şi doi clerici români din Valea Timocului (Serbia), şi anume părintele Boian Alexandrovici, protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului, şi părintele Petru Hogea, consilier administrativ al Protopopiatului Daciei Ripensis.
La finalul întâlnirii, cei prezenţi au vizionat un film despre cele mai importante acţiuni ale Episcopiei Severinului din 2014.
Sinteza activităţilor Episcopiei Severinului şi Strehaiei în anul 2014
În Episcopia Severinului şi Strehaiei în anul 2014 s-a pus piatra de temelie la un nou locaş de cult, au fost sfinţite trei biserici şi alte două au fost resfinţite. Ţinând cont de îndrumările Sfântului Sinod, cu referire la ajutorarea parohiilor sărace, s-au acordat ajutoare din fondul pastoral eparhial în valoare de 189.600 lei unui număr de 137 de parohii.
Îndrumarea preoţilor în activitatea pastorală s-a făcut prin organizarea conferinţelor preoţeşti.
Sub aspect cultural, Episcopia Severinului şi Strehaiei, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, a desfăşurat, în perioada 12-14 mai 2014, Simpozionul internaţional „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate“, ediţia a VII-a, iar în perioada 1-3 septembrie, Simpozionul internaţional „Matei Basarab şi Con-stantin Brâncoveanu - ocrotitori ai Neamului şi ai Bisericii strămoşeşti“. La acest din urmă simpozion, specialiştii în paleografie au adus argumente ştiinţifice cu privire la falsa autenticitate a documentului referitor la comoara brâncovenească de la Mănăstirea Baia de Aramă. De asemenea, un simpozion internaţional de patrologie s-a desfăşurat la Mănăstirea „Sfânta Ana“ din Orşova, în perioada 7-9 octombrie 2014.
În cursul anului 2014, la Editura „Didahia Severin“ a Episcopiei Severinului şi Strehaiei au apărut 15 reviste şi cărţi. Totodată, fondul de carte al bibliotecii eparhiale a fost îmbogăţit cu 4.000 de volume provenite din donaţii.
Corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a susţinut în anul 2014 concerte atât în ţară, cât şi în străinătate. Tot în sfera muzicală, la Centrul eparhial activează din anul 2012 şi Grupul vocal folcloric „Izvoraşul“ al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.
Activităţile pentru copii şi tineret au vizat implicarea în proiectele Patriarhiei Române („Hristos împărtăşit copiilor“, „Alege şcoala“, Concursul naţional de creaţie „Sfânta Euharistie - Lumina vieţii creştine“, ,,Întâlnirea naţională a tinerilor ortodocşi“, „Cultură şi spiritualitate românească“, „Olimpiada de religie“), dar şi cele derulate în eparhie („Hristos în Şcoală“ „Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Mehedinţi“, „Crăciunul de ieri. Crăciunul de azi“, „Ucenicii credinţei“). Au fost înfiinţate patru centre catehetice pentru tineret. Aproximativ 2.000 de copii şi tineri au fost implicaţi activ în aceste acţiuni. Tot pentru copii a fost realizată revista „Didahia pentru copii şi părinţi“ într-un tiraj de 5.000 de exemplare, distribuită gratuit în şcoli. De asemenea, prin intermediul emisiunii „Păhărelul cu nectar“, au fost implicaţi peste 1.000 de elevi în 9 proiecte şi programe cu caracter educativ.
În anul 2014 s-au derulat proiecte şi programe sociale pentru sprijinirea persoanelor aflate în nevoi, atât prin Biroul de asistenţă socială al Centrului eparhial, cât şi prin Asociaţia Filantropia Severin. Au primit ajutoare materiale şi/sau financiare 385 de cazuri sociale. S-a acordat un sprijin financiar pentru victimele calamităţilor din Siria, Serbia şi Oltenia în valoare de 73.346 lei.
Eparhia Severinului a desfăşurat şi un program de asistenţă religioasă şi socială pentru persoanele cu deficienţă de vedere. În anul 2014, s-a continuat editarea în braille a revistei „Raze de lumină“ şi a calendarului creştin ortodox accesibil nevăzătorilor. Acestora li s-a pus la dispoziţie un spaţiu pentru săvârşirea Sfintei Liturghii şi a altor slujbe religioase în limbaj mimico-gestual.
Activităţi misionare s-au desfăşurat şi prin revista „Didahia“ şi postul de radio Lumina. În ceea ce priveşte prezenţa Episcopiei Severinului în spaţiul virtual, este de reţinut că s-au îmbunătăţit şi s-au actualizat permanent paginile de internet ale eparhiei, pe care se postează ştiri şi informaţii din viaţa Bisericii.
Cele mai importante obiective vizate pentru anul 2015 sunt continuarea lucrărilor la Catedrala Episcopală, distribuirea gratuită a revistei „Didahia pentru copii şi părinţi“, organizarea de simpozioane, susţinerea de concerte de către Corul Kinonia, editarea de cărţi, realizarea unor reportaje despre parohiile Mehedinţiului, precum şi sporirea fondului de cărţi al bibliotecii eparhiale. (Biroul de presă al Episcopiei Severinului şi Strehaiei)