Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Actualitate religioasă Știri Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 36%

Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 36%

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Știri
Un articol de: Bogdan Cronţ - 16 Aprilie 2011

Preţurile la nivel mondial ale alimentelor sunt aproape de nivelul maxim atins în 2008, situaţie care va duce la agravarea sărăciei, avertizează reprezentanţii Băncii Mondiale (BM). Scumpirea alimentelor a contribuit la revoltele din nordul Africii şi Orientul Mijlociu şi alimentează inflaţia, determinând băncile centrale să ia în discuţie măsuri de majorare a dobânzilor.

Preţurile globale la alimente sunt cu 36% mai mari decât acum un an şi rămân volatile, se arată în "Indexul preţurilor la alimente", studiu care monitorizează preţurile la nivel mondial, elaborat de Banca Mondială şi dat, joi, publicităţii la Washington. "O creştere cu încă 10% a preţurilor mondiale la alimente ar determina încă 10 milioane de oameni să cadă sub pragul sărăciei extreme, de 1,25 dolari pe zi, iar o creştere cu 30% ar sărăci alte 34 de milioane de oameni, care s-ar adăuga celor peste 40 de milioane de persoane care au fost aruncate sub pragul sărăciei de creşterile de preţuri din luna iunie a anului trecut", se arată în raportul Băncii Mondiale.

"Din ce în ce mai mulţi oameni suferă şi din ce în ce mai mulţi oameni devin săraci, din cauza preţurilor volatile la alimente. (...) atenţia ar trebui concentrată pe susţinerea categoriilor defavorizate", a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, în conferinţa de presă susţinută, împreună cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, la Washington.

Porumbul, mai scump cu 74%, grâul cu 69%

Conform "Indexul preţurilor la alimente" editat de Banca Mondială, preţurile la porumb au crescut cu 74% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cele la grâu cu 69%, soia este cu 36% mai scumpă, iar zahărul cu 21%. În multe ţări, creşterea preţurilor la legume, fructe, carne, ulei comestibil a avut efecte negative asupra nutriţiei populaţiei, avertizează specialiştii Băncii Mondiale. Conform raportului, creşterile de preţuri la alimente au fost generate de evenimentele meteorologice extreme în ţările mari exportatoare de cereale, restricţiile la export impuse în unele state, cum ar fi Rusia, şi reducerea stocurilor mondiale de alimente. "Creşterea preţurilor la alimente este cauzată şi de scumpirea combustibililor, dat fiind că preţurile la ţiţei au crescut cu 21% în primul trimestru al anului 2011", consideră experţii BM.