Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Ceremonii militare şi religioase închinate Zilei Eroilor
În ziua praznicului Înălţarea Domnului se serbează şi Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român. Slujbe de pomenire a eroilor au fost săvârşite nu numai în mănăstirile şi bisericile ortodoxe din ţară şi străinătate, ci şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate acestora.
Cadre militare din cadrul Statului-Major General, cadre militare în rezervă şi în retragere, veterani de război, reprezentanţi ai autorităţilor publice de stat şi locale, dar şi bunici sau părinţi cu copii în braţe au participat ieri, 13 iunie, la Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie, de lângă Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, pentru a participa la ceremonia militară şi slujba de pomenire a eroilor, ostaşi şi luptători români din toate timpurile şi din toate locurile care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.
După cum ne-a precizat căpitanul Daniel Nistor, de la Biroul de informare şi relaţii publice al Statului-Major al Forţelor Terestre, la desfăşurarea ceremoniei militare au participat militari de la Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni“ din Bucureşti, muzica militară a fost interpretată de către prestigiosul ansamblu militar Divizia 1 Infanterie „Dacica“, iar raportul a fost primit de către generalul maior dr. Mircea Savu, şeful Statului-Major al Forţelor Terestre. După săvârşirea slujbei de pomenire de către preoţii militari din cadrul Garnizoanei Bucureşti, evenimentul s-a încheiat cu depunerea coroanelor de flori din partea principalelor instituţii ale Statului român şi cu defilarea Gărzii de onoare.
„Un popor fără datini este ca un om fără rădăcină“
An de an, Biserica Ortodoxă şi Armata Română organizează aceste ceremonii publice la mormintele şi monumentele ridicate în cinstea lor nu numai pentru a depune coroane de flori, ci pentru a „dezveli tot adevărul“ şi a mărturisi tuturor urmaşilor cum au murit înaintaşii noştri pentru neam şi credinţă. „Ziua Eroilor înseamnă cea mai mare cinste pe care putem să o acordăm celor care s-au jertfit pentru ca noi să fim astăzi, care s-au jertfit pentru libertatea acestui popor. Aşa cum ştim din moşi-strămoşi, poporul român a fost un popor liber, demn şi creştin şi pentru asta Înălţarea Domnului este pentru noi o înălţare şi a acestor eroi care au căzut pentru patrie.
Pentru tinerii de astăzi aş vrea să le spun ceea ce spunea marele savant Iorga: «Un popor fără datini este ca un om fără rădăcină». Fiecare trebuie să înţeleagă că este o datorie de onoare să cinstească pe bunicii lor, pe părinţii lor, pe cei care s-au jertfit pentru ca ei astăzi să trăiască în libertate şi în demnitate. Asta doresc din toată inima să facă cei de azi, aşa cum am făcut-o noi. Eu, de la vârsta de 18 ani şi acum, la peste 90 de ani, sunt în continuare în slujba patriei, a veteranilor de război şi a urmaşilor lor“, a mărturisit generalul locotenent (r) Constantin Didulescu, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.
Ceremonii dedicate Zilei Eroilor au mai fost organizate ieri, în Bucureşti, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, la Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial, de lângă Universitatea Naţională de Apărare „Carol I“ şi la Cimitirul Ghencea Militar. La fel, în ţară, în municipiile de reşedinţă de judeţ şi în localităţile unde sunt dislocate unităţi şi mari unităţi militare.