De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Concertul anual al Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu“
Sute de spectatori au participat în seara zilei de 26 martie la concertul anual al Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu“. Evenimentul a avut loc în Sala „Auditorium Maximum“ al Universtiăţii Babeş-Bolyai“ şi a fost deschis de cuvântul Înaltpresfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Evenimentul este organizat, în fiecare an, de Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu“ în luna martie, în apropierea zilei de naştere a vrednicului de pomenire ierarh, 18 martie, precum şi în preajma sărbătorii de Buna Vestire, dată la care ierarhul a fost întronizat la Cluj-Napoca, în 2006.
În debutul manifestării IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a evocat, pe scurt, personalitatea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu: „Mitropolitul Bartolomeu a fost şi omul spiritului şi omul culturii şi ne aducem aminte cu multă nostalgie de dânsul. Când Dumnezeu l-a chemat la El pe vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil, iată că la demnitatea de Arhiepiscop al Clujului a ajuns Mitropolitul Bartolomeu. Un altul, nu ar fi putut ţine echilibrul spiritual al acestui mare oraş, al doilea din România, aşa cum a făcut-o dânsul“.
În continuare, cei prezenţi au putut asculta un concert al Coralei „Psalmodia Transylvanica“ dirijată de pr. prof. univ.dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca.
De asemenea, un moment special al serii a fost prelegerea susţinută de istoricul Matei Cazacu, cel care l-a cunoscut încă din copilărie pe părintele Anania, care avea să devină apoi Mitropolitul Bartolomeu. Istoricul Matei Cazacu a venit de la Paris, pentru a participa la acest eveniment, la invitaţia Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu“.
Apoi, sala a răsunat de aplauze la concertul susţinut de Cvartetului Transilvan, compus din Gabriel Croitoru la vioara I, Nicuşor Silaghi la vioara a II-a, Marius Suărăşan la violă şi Vasile Jucan la violoncel şi care au interpretat cvintelele compuse de Mozart. Inedită, în acest an, a fost prezenţa pe scenă a violonistului Peter Rosenberg din Germania.
Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu“, înfiinţată în anul 2008 de vrednicul de pomenire Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu, are ca scop principal acordarea de burse tinerilor merituoşi dar lipsiţi de posibilităţi financiare, din resursele proprii pe care le administrează potrivit dorinţei fondatorului ei. Până în prezent, Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu“ a acordat 145 burse, unor tineri din întreaga ţară, în valoare totală de 363.300 lei, conform pr. Bogdan Ivanov, conslierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. (Alexandra Andereş)