De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Concurs pentru bursa „Preot Dumitru Stăniloae“
55 de studenţi şi masteranzi de la specializările Pastorală şi Didactică ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti au participat ieri, 27 aprilie, la Concursul „Preot Dumitru Stăniloae“, subiectul fiind „Prezenţa harică a Sfintei Treimi în viaţa Bisericii“.
Şi anul acesta, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti a organizat, din iniţiativa şi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, concursul pentru atribuirea bursei „Preot Dumitru Stăniloae“. Concursul se înscrie în contextul manifestărilor dedicate Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi, pentru că, aşa cum a explicat şi pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, activitatea din parohie şi din mănăstire „trebuie să se inspire şi să primească ajutorul Preasfintei Treimi pentru ca ea să se desfăşoare în conformitate cu tradiţia Bisericii Ortodoxe“.
Scopul concursului este cunoaşterea operei părintelui Dumitru Stăniloae, care a revalorizat pentru teologi şi pentru lumea contemporană valoarea unică a spiritualităţii ortodoxe. „Ca şi în anii precedenţi, candidaţii, prin adâncirea operei părintelui profesor şi academician Dumitru Stăniloae, care s-a reeditat din iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, îşi pot forma o viziune proprie asupra însemnătăţii operei părintelui Stăniloae, pentru că fără personalitatea şi opera părintelui Dumitru Stăniloae nu ar fi fost posibilă depăşirea ultimelor reminiscenţe ale teologiei scolastice sau neoscolastice, în care nu este o unitate între teologie şi spiritualitate, între teologie şi viaţa liturgică a Bisericii, iar fără o spiritualitate de vigoarea celei ortodoxe creştinismul nu poate să mai răspundă exigenţelor lumii contemporane atât de diverse, iar cultura se îndepărtează tot mai mult de credinţă. De aceea, pentru studenţi şi masteranzi este un privilegiu să acceadă la ceea ce are mai autentic teologia ortodoxă românească, mai ales că aceste valori nu sunt doar ale Ortodoxiei româneşti, ci ale Ortodoxiei în general şi au pătruns şi în restul lumii creştine“, a mai precizat decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.
Lucrările candidaţilor vor fi examinate de pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul instituţiei teologice de învăţământ, şi pr. prof. univ. dr. Sterea Tache şi de profesori de dogmatică. Premiul I este în valoare de 3.000 lei, cel de-al doilea 1.200 lei, cel de-al treilea 800 lei, iar pentru menţiuni se vor dărui cărţi ale părintelui Dumitru Stăniloae.