Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Conferinţă la Roma despre integrarea românilor
Cu prilejul Săptămânii împotriva rasismului, Ufficio Nazionale Antidiscriminazioni Razziali, în colaborare cu Ambasada României în Italia, a organizat vineri, 22 martie, o conferinţă despre integrarea românilor în Italia. La evenimentul din capitala Italiei a participat şi Preasfinţitul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia.
Evenimentul a avut loc din cauza primatului pe care România îl are în Europa în ceea ce priveşte emigraţia. La sfârşitul anului 2012, potrivit Eurostat, în Italia erau în evidenţele primăriilor 1.072.342 de români, număr în creştere cu 20% în ultimii doi ani. Prelegerile invitaţilor au arătat atât socio-statisticile prezenţei şi integrării românilor în Italia, cât şi problemele de muncă şi sociale ale lor. De asemenea, au participat şi reprezentanţi ai diferitelor asociaţii româneşti din Italia, care au arătat aspectele pozitive şi negative pe care românii le întâmpină în integrarea lor. „Concluziile dezbaterilor au fost trase, la invitaţia organizatorilor, de către Preasfinţitul Episcop Siluan, care a subliniat importanţa studiilor şi a mărturiilor prezentate, ce ne permit să avem o imagine mai clară a realităţilor pe care concetăţenii noştri le trăiesc în Italia. S-au evocat lucruri foarte frumoase şi realităţi foarte dure şi negative din viaţa românilor în Italia. Integrarea românilor în Italia este bună şi superioară celorlalte comunităţi prezente în Italia, iar problema familiei, catalizatorul din procesul de integrare, devine foarte acută din cauza sărăciei şi a destrămării ei între România şi Italia, problemă care se răsfrânge de foarte multe ori asupra copiilor“, a precizat pr. Ioan Lupăşteanu, consilier în cadrul Departamentului mass-media şi de informare al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
Este evident că procesul integrării este unul complex şi care presupune trăirea şi cunoaşterea propriei identităţi, dar şi cunoaşterea propriilor drepturi şi obligaţii, în contextul unei lumi aflate în criză şi în care cei care angajează nu au totdeauna interesul de a respecta drepturile angajaţilor, a continuat pr. Ioan Lupăşteanu. „S-a subliniat şi faptul că integrarea românilor în Italia depinde mult de cunoaşterea acestora, nu doar prin prisma cronicilor de ziar sau televiziune, adesea negative, ci mai ales prin prisma valorilor noastre personale şi generale, poporul nostru fiind purtătorul unor minunate valori spirituale, culturale şi de bogate tradiţii populare, care nu se pot reduce doar la «degustări de mâncare şi băutură românească». De aceea, Preasfinţia Sa i-a invitat pe organizatori să repete cu regularitate asemenea iniţiative, iar pe reprezentanţii comunităţii româneşti prezenţi să se angajeze la promovarea valorilor pe care le poartă în sine poporul nostru, astfel ca «sufletul românesc» şi «sufletul italian» să se întâlnească şi să-şi împărtăşească ce au ele mai bun. Aceasta e calea cea mai sigură pentru a înlocui discriminarea cu buna înţelegere şi cooperarea spre binele comun“, a mai spus consilierul media al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.