Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Actualitate religioasă Știri Despre proprietăţile terapeutice ale arinului

Despre proprietăţile terapeutice ale arinului

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Știri
Un articol de: Constantin Milică - 07 Noiembrie 2011

Cu un conţinut ridicat în taninuri, scoarţa şi frunzele de arin constituie remedii îndelung utilizate în medicina naturistă. Scoarţa este folosită pentru însuşirile sale astringente, cicatrizante şi antifebrile, iar frunzele pentru proprietăţile lor antifebrile, sudorifice, diuretice şi vermifuge.

Răspândit pe tot continentul european, arinul, cu denumirea ştiinţifică Alnus glutinosa, este un arbore foarte cunoscut şi în zona ţării noastre, fiind întâlnit pe terenurile bogate în humus, cu nivelul freatic de mică adâncime. În fitoterapie sunt utilizate atât scoarţa şi mugurii arinului, cât şi frunzele acestuia.

Scoarţa, preparată sub formă de tinctură (30 de picături pe zi) are efecte remarcabile în ameliorarea circulaţiei cerebrale, prin tonifierea pereţilor arterelor din sfera encefală. De a semenea, intervine în cazuri de infarct miocardic, ramolisment cerebral şi sechele ale hemoragiilor cerebrale.

Pulberea din scoarţă în vin alb (30 g macerate timp de 12 zile, într-un litru de vin alb) se bea dimineaţa, pe stomacul gol, pentru a combate febra şi frigurile intermitente, având efecte similare cu chinina. Se consumă câte două pahare pe zi, ca tonic şi antifebril. În plus, acţionează în cazul inflamaţiilor la nivelul gâtului şi în angine.

Din decoctul din pulbere de scoarţă (una-două linguriţe se fierb în 250 ml de apă) se iau câte două-trei căni pe zi, pentru proprietăţile astringente în caz de dureri de stomac, diaree, osteoporoză.

În aplicaţii externe se utilizează decoctul din pulbere de scoarţă, cu care se face gargară, eficientă în combaterea stomatitelor, gingivitelor, faringitelor, în tonifierea mucoasei bucale, infecţii dentare, dureri de măsele, inflamaţii ale gurii şi limbii (de trei-cinci ori pe zi).

Acelaşi decoct serveşte ca băi de mâini şi picioare contra transpiraţiei excesive şi comprese în ulcere varicoase cronicizate, plăgi, tăieturi, eczeme, erizipel.

Fructele, bogate în taninuri, sunt prelucrate sub formă de decoct, care se utilizează intern contra diareei şi extern în băi locale, pentru dezinfectarea plăgilor.

Frunzele proaspete, încălzite pe o placă de metal, se aplică sub formă de cataplasme sau se masează pe zonele paralizate şi pe regiunile dureroase din cauza reumatismului sau pe torace, în caz de afecţiuni ale plămânului.

În caz de dureri reumatice, bolnavul se poate culca pe un strat de frunze de arin, uscate la soare sau în cuptor, se acoperă cu o pătură groasă, pentru a produce o transpiraţie puternică. După 30 de minute se şterge corpul cu un prosop moale. Procedeul se repetă zilnic, timp de o săptămână.