La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Lumânarea nestinsă“ a ajuns la Iaşi
▲ Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Markyian Kulyk, s-a aflat duminică la Iaşi, pentru a comemora, alături de autorităţile locale, membri ai Parlamentului şi ai Uniunii Ucrainenilor din România, 75 de ani de la producerea Holodomorului din anii 1932-1933, una dintre cele mai grave catastrofe naţionale ale ucrainenilor ▲ „Suntem aici pentru a ne aminti de această tragedie şi pentru ca aducerile-aminte să devină o lecţie pentru generaţiile viitoare“, a fost mesajul transmis de reprezentanţii autorităţilor ieşene delegaţiei ucrainene prezente la Iaşi ▲
Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Markyian Kulyk, s-a aflat duminică la Iaşi, pentru a comemora, alături de autorităţile locale, membri ai Parlamentului şi ai Uniunii Ucrainenilor din România, 75 de ani de la producerea Holodomorului din anii 1932-1933, una dintre cele mai grave catastrofe naţionale ale ucrainenilor din istoria modernă. Cu acest prilej, la sediul Prefecturii Iaşi s-a desfăşurat cere-monia solemnă de prelu-are simbolică a făcliei „Lumânarea nestinsă“, cu inscripţia, în 33 de limbi: „Ucraina ţine minte, lumea recunoaşte“. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa delegaţiei Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, preşedintelui Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Ştefan Buciuţa, preşedintelui UUR-Iaşi, Victor Hrihorciuc, subprefectului Vasile Eţcu, vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Victor Chirilă, şi viceprimarului municipiului Iaşi, Romeo Olteanu. „Aducerile-aminte să devină o lecţie pentru generaţiile viitoare“ Ceremonia solemnă de predare a făcliei „Lumânarea nestinsă“ a continuat cu discursul ambasadorului ţării vecine la Bucureşti, care a prezentat o scurtă istorie a evenimentelor din perioada Holodomorului şi un mesaj al autorităţilor ieşene. „Suntem aici pentru a ne aminti de această tragedie şi pentru ca aducerile-aminte să devină o lecţie pentru generaţiile viitoare. Suntem alături de spiritul poporului ucrainean, care îşi jeleşte, astăzi, milioanele de victime ale foametei care i-a pârjolit teritoriile sub regimul comunist, ca urmare a deciziilor şi politicilor aberante dictate de Stalin şi subordonaţii săi în acea perioadă“, a declarat subprefectul Vasile Eţcu. După un moment de reculegere în memoria victimelor Holodomorului, festivitatea s-a încheiat cu un cântec din repertoriul tradiţional al ţării vecine, interpretat de un ansamblu ucrainean. Manifestările au continuat cu deschiderea unei expoziţii de fotografie, intitulată „Holodomorul din anii 1932-1933 în Ucraina“ şi organizată în foaierul Teatrului „Luceafărul“ Iaşi, şi cu o slujbă de pomenire a victimelor, oficiată la Catedrala mitropolitană Iaşi - Biserica „Sf. Gheorghe“. După scurtul popas de la Iaşi, „Lumânarea nestinsă“ va trece frontiera, pentru a ajunge în Republica Moldova.