La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Să aveţi priceperea, puterea şi credinţa necesare pentru a conduce destinele ţării“
Cu ocazia vizitei pe care o efectuează, începând de ieri, la Iaşi, cu prilejul şedinţei comune de guvern România-Republica Moldova, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a ţinut să se roage la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva aflate în Catedrala mitropolitană şi să aibă o scurtă întâlnire cu Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Prim-ministrul Mihai Răzvan Ungureanu a sosit ieri, în jurul prânzului, în curtea Catedralei mitropolitane, neînsoţit de vreun alt membru al delegaţiei oficiale alături de care s-a deplasat la Iaşi, şi a fost întâmpinat de arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane. Şeful Guvernului a mers apoi şi s-a închinat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ascultând mai apoi, din partea arhim. Dosoftei Şcheul, câte o scurtă istorie a celor mai vechi icoane din Catedrala mitropolitană. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a mers apoi în Reşedinţa mitropolitană, unde a fost întâmpinat de IPS Teofan, alături de care s-a închinat şi a aprins o lumânare în Paraclisul cu hramul "Duminica Tuturor Sfinţilor", aflat în incinta Reşedinţei mitropolitane. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi prim-ministrul au avut apoi o scurtă discuţie, la finalul căreia IPS Teofan i-a urat proaspătului premier al României - numit în această înaltă demnitate a statului român la o sută de ani după ce un alt ieşean şi mare om politic, Petre P. Carp, a ocupat această funcţie - "să aibă priceperea, puterea şi credinţa necesare pentru a conduce destinele ţării". Astăzi, la Iaşi, este programată şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova, eveniment care va avea loc la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza". (B.C.)