La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sinodul mitropolitan al MMB s-a reunit la Iaşi
La Reşedinţa mitropolitană din Iaşi s-a întrunit ieri Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB). Întrunirea a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Au mai participat IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
La întrunire s-a abordat problema apărării şi mărturisirii credinţei ortodoxe în contextul presiunii la care sunt supuşi creştinii din parohii din partea diferitelor grupări religioase eterodoxe. Pornind de la hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) pe această temă, ierarhii Sinodului mitropolitan au decis ca aceste măsuri să fie implementate în MMB în conformitate cu cerinţele specifice zonei. A fost aprobată înfiinţarea Mănăstirii "Înălţarea Sfintei Cruci" în localitatea Băluşeni, sat Zăiceşti, judeţul Botoşani, ca aşezare monahală de maici. S-a aprobat, de asemenea, transformarea Mănăstirii "Sfânta Treime" Tanacu, judeţul Vaslui, în Schitul "Sfânta Treime" Tanacu, ca aşezare monahală de călugări, care va funcţiona în subordinea Mănăstirii Bujoreni din judeţul Vaslui. A fost abordată şi problema îndepărtării rubricii cu prenumele părinţilor din actele de identitate, înaintându-se către Sfântul Sinod al BOR un demers în vederea unei intervenţii la autorităţile statului pentru reglementarea acestei situaţii. S-a acordat iertarea pentru pedeapsa depunerii din treaptă, sub rezerva respectării anumitor condiţii, a preotului Sorin Pistol de la parohia Beţeşti, Protopopiatul Roznov, care, după ce şi-a refăcut căminul familial, a solicitat Sinodului mitropolitan analizarea cazului său. (C. Ciofu)