De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Slujiri arhiereşti în Duminica Tuturor Sfinţilor
În Duminica întâi după Rusalii, a Tuturor Sfinţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Şimand, Protopopiatul Arad, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit la Mănăstirea Piatra Scrisă, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în Parohia Timişoara-Calea Lugojului, Protopopiatul Timişoara II.
Credincioşii din Parohia Şimand, Protopopiatul Arad, s-au bucurat duminică de prezenţa Întâistătătorului Eparhiei Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei. Aici, chiriarhul a fost întâmpinat de numeroşi enoriaşi, în frunte cu cei trei slujitori ai parohiei, pr. Leonte Para, pr. Ioan Varga şi pr. Gabriel Gosta, parohul bisericii. Cu această ocazie, chiriarhul a rostit în cadrul Sfintei Liturghii cuvântul de învăţătură cu titlul: „Mărturisire şi mărturie“, legând însemnătatea Duminicii Tuturor Sfinţilor de împărţirea anului bisericesc potrivit calendarului ca unul care măsoară timpul şi spaţiul vieţii creştine. Astfel, împărţirea acestuia corespunde întreitei misiuni a Mântuitorului şi totodată a misiunii Bisericii întemeiată la Rusalii, concentrându-se în mărturisirea credinţei adevărate pentru care avem întărire atâtea mărturii ale Sfintei Scripturi şi Sfintei Tradiţii şi care garantează dobândirea făgăduinţelor sfinte privind moştenirea Împărăţiei lui Dumnezeu în comuniune cu semenii şi oglindind legătura însăşi a Bisericii luptătoare cu cea triumfătoare“, a spus chiriarhul. La vremea potrivită, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit hirotonia întru diacon a tânărului teolog Ştefan Groza. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei condus de prof. Carmen Gosta. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Timotei i-a înmânat părintelui Leonte Para un Hrisov de mulţumire şi de recunoaştere a bogatei activităţi şi a meritelor din cei 46 de ani de activitate în slujirea lui Dumnezeu, a Bisericii şi a păstoriţilor săi. După slujbă, credincioşi, în frunte cu ierarhul, dar şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, judeţene şi centrale prezente la acest eveniment, s-au deplasat în cimitirul ortodox din Şimandul de Sus pentru a lua parte la sfinţirea unei capele mortuare.
Mănăstirea Piatra Scrisă şi-a sărbătorit hramul
Tot duminică, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a participat la hramul Mănăstirii Piatra Scrisă. Sărbătoarea a început cu sfinţirea troiţei ridicate la intrarea în bisericuţa veche a mănăstirii, după care soborul slujitor dimpreună cu credincioşii prezenţi au urcat în procesiune la altarul de vară unde Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi un număr mare de credincioşi din întreg Banatul Montan. La final, ierarhul i-a acordat domnului Ioan Vetreş Ordinul eparhial Diploma de onoare „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“, pentru sprijinul substanţial acordat mănăstirii la lucrările de reabilitare şi înfrumuseţare a aşezământului monahal. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului. „Atunci când venim la această mănăstire, mai ales la hram, se cuvine să mergem şi să ne închinăm în biserica cea veche, unde pe stâncă este icoana Preasfintei Treimi şi să spunem o rugăciune, smerindu-ne în faţa Tronului lui Dumnezeu, recunoscându-ne starea de păcătoşenie şi să ne rugăm pentru sănătatea sufletească şi trupească“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian în cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor. O primă menţiune documentară despre Piatra Scrisă apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi“. În anul 1929 familia Ana şi Vasile Dragomir din Slatina Mică a ridicat o capelă, în amintirea unicei lor fiice care a decedat, şi probabil că icoana exista atunci, dacă a dat denumirea locului. În anul 1930, Episcopia Caransebeşului a venit în ajutorul mănăstirii, construindu-i o casă cu etaj pentru personalul monahal şi o clopotniţă, astfel luând naştere aşezarea monahală numită „Schitul de la Piatra Scrisă“. După anul 1990, s-au făcut şi alte lucrări la această mănăstire: s-a refăcut capela, s-a construit un altar de vară pe dealul din apropiere, iar din cauza poziţionării la marginea drumului european s-au amenajat în vecinătatea altarului de vară un nou corp monahal şi o nouă biserică în stil bizantin.
Slujire arhierească în Parohia Timişoara-Calea Lugojului
În Duminica Tuturor Sfinţilor, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Timişoara-Calea Lugojului, Protopopiatul Timişoara II. Aici a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială care şi-a serbat cu această ocazie cel de-al doilea hram. Din soborul slujitorilor au făcut parte preoţi şi diaconi de la Catedrala mitropolitană şi clericii parohiei, în frunte cu pr. paroh Mircea Toie. În finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a binecuvântat prinoasele, darurile de bucate aduse în cinstea slăvitului praznic. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre semnificaţia pomenirii tuturor sfinţilor în prima duminică după Rusalii, arătând că aceştia au semănat seminţele dreptei credinţe în lumea întreagă, prin viaţa şi lucrarea lor mărturisitoare, sporind şi înmulţind Biserica lui Hristos. În încheiere, ierarhul a adresat enoriaşilor şi slujitorilor parohiei un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, precum şi îndemnul de a sluji în continuare cu aceeaşi râvnă şi dragoste lui Dumnezeu şi semenilor. La rândul său, pr. paroh Mircea Toie a mulţumit Preasfinţitului Părinte Paisie, evidenţiind că bucuria prăznuirii celui de-al doilea hram al bisericii a fost încununată de prezenţa Preasfinţiei Sale în mijlocul enoriaşilor şi al slujitorilor acestei parohii, bucurie izvorâtă din dragostea faţă de aceşti bineplăcuţi ai lui Dumnezeu, ce ne stau înainte drept modele de slujire şi vieţuire autentică. La ieşirea din sfântul lăcaş, credincioşii au primit prin purtarea de grijă a parohiei pachete cu prinoase, aduse spre cinstirea şi pomenirea tuturor sfinţilor. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, George Giurgiu)