La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Tabără de religie pentru copiii din Micherechi în Arhiepiscopia Aradului
Copiii de la Şcoala Generală Românească din localitatea Micherechi (Méhkerék) au participat, în perioada 24-26 aprilie, la cea de a III-a ediţie a Taberei de religie „Muguri de lumină“. Copiii au fost însoţiţi de Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, pr. Visarion Tuderici, secretar eparhial şi profesorul de religie de la Şcoala Generală Românească din localitatea Micherechi, Ana Sárközy, directoarea şcolii, precum şi de alţi credincioşi din Micherechi, informează Biroul de presă al eparhiei. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, am participat la o nouă tabără de religie pentru copiii din Micherechi, care, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, s-a desfăşurat la Mănăstirea Feredeu şi în împrejurimi, şi anume la parohiile Covăsînţ şi Lipova. Tabăra de religie pentru copiii din Micherechi, din acest an, a fost un binecuvântat prilej de aprofundare a cunoştinţelor religioase, dobândite la orele de religie, de cunoaştere mai bună a vieţii monahale şi a frumuseţilor naturale din România, de întărire a legăturilor cu alţi copii de vârsta lor, din România, de cunoaştere a tradiţiilor populare româneşti, dar şi de bucurie, datorită acţiunilor educativ-recreative“, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan.
De asemenea, pe lângă activităţile din cadrul atelierului de conservare a tradiţiilor populare româneşti de la Parohia Covăsînţ, unde anual se desfăşoară Festivalul de dansuri şi tradiţii populare româneşti, dedicat românilor din jurul graniţelor, copiii au participat şi la Sfânta Liturghie, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan în Altarul de vară al Mănăstirii Feredeu, şi au învăţat cântări pascale şi tropare închinate Maicii Domnului. (Ioan Buşagă)