În localitatea Coverca, județul Suceava, cu multă bucurie a fost sărbătorită duminică, 12 ianuarie 2025, împlinirea a douăzeci de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii închinate praznicului
Părintele Mircea Păcurariu, pomenit la patru ani de la trecerea în veşnicie
În capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a fost săvârşită luni, 13 ianuarie, slujba de pomenire a pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, la patru ani de la trecerea sa la Domnul. Soborul slujitor a fost condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Din sobor au făcut parte cadre didactice de la facultatea sibiană, membri ai Administraţiei eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului, ucenici ai părintelui Mircea Păcurariu şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Au participat la slujba de pomenire doamna Minerva‑Mioara Păcurariu, familia, rudele, apropiaţii şi ucenicii celui care a fost cel mai mare profesor de istorie a Bisericii Ortodoxe Române.
După slujba de pomenire, pr. prof. dr. Dorin Oancea a rostit un cuvânt de evocare a personalităţii regretatului preot, profesor, academician şi istoric de la Sibiu şi a evidenţiat rolul duhovnicesc al acestor pomeniri rânduite de Biserică a fi săvârşite la anumite soroace.
„Soroacele acestea sunt rânduite ca să ne rugăm pentru cei care au plecat dintre noi şi să ne rugăm pentru ei Domnului nostru Iisus Hristos ca să‑i primească cu toată îmbrăţişarea Lui fierbinte. (...) De la o rugăciune la alta, parcă sufletul nostru se apropie şi mai mult de Domnul Hristos, în Duhul Sfânt, şi se aduce lângă cel pentru care ne rugăm, acum lângă părintele profesor Mircea, în mod special. Fiecare se îndreaptă spre el aşa cum îl poartă în suflet: doamna Păcurariu, cu siguranţă, cu sentimentul soţiei care l‑a însoţit aşa mulţi ani, fetele la fel, cu al lor, ceilalţi din familie, cu dragostea unuia şi altuia, cum se întâmplă în fiecare familie. La fel, prietenii, cei care l‑au preţuit, îşi duc gândul încolo, spre el şi spre ceilalţi pomeniţi şi în felul acesta se constituie comunitatea aceasta cuprinzătoare a celor care se închină lui Hristos, nu singuri niciodată, ci totdeauna împreună cu alţii şi unul pentru altul, ştiind că Domnul îi cuprinde”, a spus pr. prof. dr. Dorin Oancea.
Rugăciuni pentru veşnicie
La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a adresat familiei părintelui Mircea Păcurariu cuvinte de încurajare şi de binecuvântare, asigurându‑i de rugăciunea sa continuă pentru odihna veşnică în Împărăţia cerească a sufletului regretatului istoric şi academician. De asemenea, preoţii şi toţi cei prezenţi la slujba de pomenire au transmis doamnei Minerva‑Mioara Păcurariu şi celorlalţi membri ai familiei mesaje de îmbărbătare şi de regret pentru pierderea pe care Biserica noastră a suferit‑o prin trecerea în veşnicie a părintelui Mircea Păcurariu.