140 de ani de la nașterea savantului Vasile Pârvan

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 29 Septembrie 2022

Cunoscut drept cel mai important arheolog român, Vasile Pârvan s-a născut la Perchiu, comuna Huruiești, județul Bacău, la 28 septembrie 1882, în familia învăță­torului Andrei Pârvan. Filosoful Vasile Conta a fost unchiul său. S-a format sub îndrumarea unor personalități marcante ale istoriei și culturii noastre: istoricii Dimitrie Onciul, Nicolae Iorga și lingvistul Ioan Bogdan. A fost profesor la universitățile din București și Cluj-Napoca, membru corespondent și apoi membru titular al Academiei Române, profesor agregat la Sorbona și membru al unor prodigioase foruri științifice internațio­nale.

Este considerat întemeietorul noii școli de arheologie din România. A fost un spirit enciclopedist, preocupat de arheologie, de preistorie și de istoria civilizației greco-romane. Cea mai importantă lucrare pe care a scris-o, „Getica”, a fost publicată în 1926, în baza rezultatelor parţiale ale săpăturilor sistematice în șantie­rele arheologice, legate de a doua epocă a fierului. Monumentala lucrare a readus în prim-planul cercetării istorice rolul politic şi cultural al daco-geţilor.

S-a stins din viață la doar 45 de ani, la 26 iunie 1927, ­la București, în urma unor complicații ale apendicitei de care suferea. Este înmormântat în cimitirul Bellu.