534 de ani de la zidirea Voronețului
La data de 26 mai s-au împlinit 534 de ani de la începerea construirii bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii Voroneț de către voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt. Biserica a fost zidită în trei luni și trei săptămâni, de la 26 mai până la 14 septembrie 1488, într-un timp record pentru acea perioadă. În forma inițială, bisericuța avea doar altar, pronaos și naos. Pictura interioară a fost realizată în anul 1496, iar la exterior a fost pictată, la sfârșitul celei de-a doua domnii a lui Petru Rareș (1547), la inițiativa Mitropolitului Grigorie Roșca. Tot din inițiativa acestui mitropolit a fost adăugit și pridvorul bisericii.
A fost mănăstire de călugări vreme de 350 de ani, până în 1785, când a fost închisă de ocupanții austrieci ai Bucovinei. A fost pustie o vreme, a servit drept biserică de parohie până în 1962, apoi a rămas în conservare până la 1 aprilie 1991, când a fost reînființată ca mănăstire, de data aceasta de maici. Prima stareță a Voronețului a fost maica Irina Pântescu (28 septembrie 1932 - 7 martie 2022), care, în cei 30 de ani de stăreție, a închegat obștea mănăstirii și a restaurat și consolidat biserica.
Grație valorii sale picturale și arhitecturale, în anul 1993 Mănăstirea Voroneț a fost înscrisă în Lista Reprezentativă UNESCO, alături de celelalte șapte biserici pictate din nordul Moldovei. Ansamblul mănăstiresc se află în satul Voroneț, astăzi parte componentă a orașului Gura Humorului din județul Suceava.