Alfabetul Braille are aproape 200 de ani

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 18 Mai 2022

Francezul Louis Braille, inventatorul alfabetului tactil cu puncte în relief pentru persoane cu deficienţe de vedere, folosit şi astăzi de nevăzători, s-a născut în 1809. Ziua de naștere a francezului, 4 ianuarie, este, din 2019, Ziua internațională a alfabetului Braille.

Louis și-a pierdut vederea la vârsta de trei ani, ­într-un accident. Potrivit nbp.org, a studiat la Institutul Naţional pentru Tinerii Nevăzători din Paris, unde cea mai mare parte a timpului şi-o dedica încercărilor de a găsi o modalitate de a reprezenta tactil literele şi numerele. Gândul de a realiza un sistem de scriere ce poate fi descifrat cu ajutorul degetelor îl obseda.

A fost inspirat de căpitanul Charles Barbier, care a inventat un mod de a comunica mesajele secrete prin puncte embosate, imprimate pe carton, pe care-l numea „scriere de noapte”. Cum în armată sistemul nu a avut succes, Barbier l-a făcut cunoscut la școala pentru nevăzători. Louis a fost impresionat și a dezvoltat „scrierea de noapte”, transformând-o, în 1824, în alfabetul care-i poartă numele. 

Alfabetul Braille foloseşte şase puncte pentru 63 de semne (litere, sunete, semne, cifre, note muzicale). În 1847, a fost pus la punct tiparul Braille și a început tipărirea de cărţi pentru nevăzători. Louis a murit la 6 ianuarie 1852, la Paris. Pentru meritele sale, a primit din partea guvernului francez Ordinul Legiunii de Onoare, iar la Coupvray, localitatea sa natală, a fost ridicat un monument care-i cinstește memoria.