Apostolul Matei a luminat popoarele cu strălucirea Evangheliei

Un articol de: Pr. Ciprian Florin Apetrei - 16 Noiembrie 2022

A doua zi din Postul Naşterii Domnului este marcată de cinstirea în Biserica Ortodoxă a Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei. Troparul închinat serbării lui ne învaţă cum să-l chemăm în ajutor pentru a mijloci pentru noi pe lângă Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos: „Apostole Sfinte şi Evangheliste Matei, roagă pe milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre”.

El este autorul primei Evanghelii din Sfânta Scriptură a Noului Testament, pe care a redactat-o sub inspiraţia Duhului Sfânt şi ca martor direct al evenimentelor mântuitoare legate de Hristos Domnul la care a participat în calitate de apostol al Mântuitorului. Sfântul Matei este amintit între Sfinţii Apostoli atât în Evanghelia redactată de el, Matei 10, 3, cât şi în textele evanghelice ale celorlalţi sinoptici: Marcu 3, 18 şi Luca 6, 15.

După cum aflăm din Sfânta Evanghelie, Matei a fost vameş înainte de a fi chemat la apostolie de Domnul Iisus Hristos. Părăseşte această meserie extrem de hulită de conaţionalii săi iudei şi devine ucenic al Mântuitorului. Devine dintr-un om dispreţuit de societatea iudaică, pentru că strângea taxele în numele ocupantului roman, un următor al lui Mesia, care toată viaţa va vesti lumii că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul neamului omenesc.

Sinaxarul zilei ne spune că, „după ce a primit puterea Sfântului Duh, în ziua Cincizecimii”, a scris Evanghelia, pe care a adresat-o cona­ţiona­lilor iudei „nou-luminaţi”, prin botez, la „opt ani de la înălţarea lui Hristos”. A scris Evanghelia „în limba ebraică, dialectul aramaic” şi a fost folosită „mai întâi în Palestina, în comunităţile de creştini proveniţi dintre evrei”. Creştinismul răspândindu-se în spaţiul lumii greco-romane, Evanghelia scrisă de el a fost tradusă în limba greacă circulând şi în Imperiul Roman. „În decursul timpului, traducerea în greceşte a fost folosită mai mult decât originalul aramaic” (Sfânta şi Dumnezeiasca Evanghelie, Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, Bucureşti, 2011, pagina 56).

Din imnografia zilei sale de cinstire avem sintetizată trecerea lui de la bunurile materiale trecătoare la urmarea lui Hristos şi la vestirea în lume a Evangheliei: „Aurul părăsindu-l cu adevărat, şi pe Hristos iubind cu iubire de dreaptă credinţă, Apostole Matei, marginilor lumii te-ai arătat luminător şi din vameş te-ai arătat Apostol slăvit, ucenic fiind şi propovăduitor al credinţei”.

Pentru noi creştinii Sfântul Matei este vameşul care a devenit apostol al lui Hristos. El s-a învrednicit prin lucrarea Duhului Sfânt să redacteze Sfânta Evanghelie unde avem consemnate faptele minunate legate de mântuirea neamului omenesc săvârşite de Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.