Biserica
Biserica este o instituţie divino-umană întemeiată de Domnul nostru Iisus Hristos prin Jertfa Sa de pe Cruce, care a apărut în istorie la Cincizecime, când după predica Apostolilor s-a constituit prima comunitate creştină în Ierusalim.
De atunci şi până astăzi, misiunea Bisericii în această lume a fost şi este mântuirea celor care-L mărturisesc pe Iisus Hristos ca Domn şi Dumnezeu. Aceştia devin membri ai Bisericii prin Taina Sfântului Botez pe care-l primesc în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Treimea Cea de o fiinţă şi nedespărţită.
Învăţătura de credinţă ortodoxă defineşte Biserica „adunarea celor care s-au botezat, au crezut, cred şi-L mărturisesc pe Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu şi Mântuitor. Din Biserică fac parte toţi cei uniţi prin aceeaşi credinţă în Hristos, care se împărtăşesc din aceleaşi Sfinte Taine, săvârşite de ierarhia sacramentală”.
După cum am văzut şi din definirea Bisericii ca instituţie divino-umană, înţelegem că ea nu este doar din lumea aceasta. Conform teologiei ortodoxe, Capul Bisericii este Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Deci, dacă credem că Hristos este Fiul lui Dumnezeu, atunci înţelegem de ce Biserica nu este din lumea aceasta. Şi acest lucru se întâmplă pentru că ea este trupul tainic al lui Hristos. Sfântul Apostol Pavel ne spune: „Hristos a iubit Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinţească, curăţind-o cu baia apei prin cuvânt şi ca s-o înfăţişeze Sieşi, Biserică slăvită, neavând pată sau zbârcitură, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă şi fără de prihană” (Efeseni 5, 25-27).
Tot Apostolul Neamurilor ne vorbeşte şi despre Iisus Hristos, Cap al Bisericii, iar Biserica, trupul Său: „... şi L-a dat pe El cap Bisericii, care este trupul Lui, plinirea Celui ce plineşte toate întru toţi” (Efeseni 1, 22-23); „Şi El este capul trupului, al Bisericii...” (Coloseni 1, 18). Sfânta Tradiţie susţine şi ea de la începutul istoriei eclesiale că Hristos e Capul Bisericii, iar aceasta, trupul Lui.
În Crezul ortodox mărturisim credinţa noastră „Întru una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică”. Ea este spaţiul existenţei noastre în Hristos, cu Hristos, spre dobândirea vieţii veşnice, scopul existenţei creştine în această lume. Este una pentru că Unul este Capul ei, Domnul nostru Iisus Hristos. „Una este învăţătura adevărată şi tot una este calea cea dreaptă care duce la mântuire” (Cartea de învăţătură creştin ortodoxă). Biserica este sfântă pentru că Sfânt este Întemeietorul ei, Hristos Domnul, Care a sfinţit-o prin Jertfa Sa de pe Cruce. Este sobornicească sau universală pentru că mesajul şi chemarea ei sunt pentru întreaga umanitate. Biserica este apostolică, pentru că a fost întemeiată de Hristos pe mărturia Sfinţilor Apostoli. Din mărturia apostolică ştim că Biserica este „stâlp şi temelie a adevărului” (1 Timotei 3, 15), iar Hristos ne-a spus că „nici porţile iadului nu o vor birui” (Matei 16, 18).