Cea mai veche dovadă a prezenţei creştinismului pe teritoriul bulgar

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 15 Martie 2024

Un obiect din argint este considerat una dintre descoperirile arheologice de mare valoare obţinute recent în cursul escavărilor din Rezervaţia Arheologică Naţională Deultum-Debelt, din apropierea satului Debelt din municipalitatea Sredeţ (sud-est).

Se crede că obiectul este cea mai veche dovadă a prezenţei creştinismului pe teritoriul bulgar. Obiectul era plasat „într-un mormânt, lângă capul persoanei înmormântate, ascuns de ochii curioşilor”, a explicat Dora Todorova, curatorul muzeului rezervației, potrivit BTA. Numele Mântuitorului este inscripţionat pe obiect, iar prima literă este rotită la 45 de grade formând simbolul crucii. Această caracteristică este asociată, de asemenea, unor inscripţii creştine foarte timpurii, conform curatorului.

Artefactul a fost analizat de către dr. Nikolai Şarankov, unul dintre cei mai buni experţi în epigrafie din Europa, a precizat Todorova. În analiza pe care a publicat-o, Şarankov susţine că obiectul reprezintă cea mai veche relicvă creştină, care conţine cea mai veche menţiune a lui Iisus Hristos descoperită pe teritoriul Bulgariei. Conform acestuia, descoperirea unui obiect creştin atât de vechi la Deultum nu este neaşteptată, pentru că această colonie romană a fost prima aşezare despre care se ştie că avea o comunitate creştină şi un episcop.

Înfiinţată în secolul I d.Hr., Deultum a fost prima colonie romană de pe teritoriul bulgar şi era locuită de veterani din Legiunea a 8-a Augustus.