De azi începe autorecenzarea online

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 14 Martie 2022

În toată țara a început autorecenzarea, cea de-a doua etapă din calendarul Recensământului popu­lației și locuințelor (RPL). Fiecare persoană va putea să-și introducă datele în platforma online dedicată acestui proces, fiindu-i asigurată anonimitatea. Cei care nu se descurcă pot apela la sistemul de autorecenzare asistată sau, într-o etapă ulterioară, la recenzarea de către un recenzor. Românii au obligația să declare corect toate informa­țiile solicitate în chestionare, inclusiv confesiunea.

Organizat în scop statistic, pentru cunoașterea dimensiunii și caracteristicilor populației, atât de necesară în conturarea de politici publice adaptate, bazate pe informații corecte, acest nou recensământ al populației și locuințelor are loc la 11 ani distanță de precedentul. Datele statistice obținute astfel pot ajuta, spre exemplu la elaborarea de politici sociale adecvate (educația, sănătatea populației, îmbunătățirea con­dițiilor de locuit, creșterea gradului de ocupare și reducerea șomajului și, implicit, a sărăciei), politici privind migrația, politici de dezvoltare a mediului rural, politicile economice (fondul de locuințe, accesul la rețeaua de apă, la energie electrică, îmbunătățirea rețelelor de transport intra- și inter-urban) sau politici privind sprijinul statului pentru minoritățile etnice și cultele religioase.

Prima etapă, desfășurată între 1 februarie și 13 martie, a constat în culegerea de date din surse administrative și introducerea informațiilor necesare în platforma dedicată acestui proces. De astăzi, în premieră în istoria recensămintelor din România, începe cea de-a doua etapă - autorecenzarea online, procedură care se va finaliza pe 15 mai 2022, avantajoasă pentru că va oferi răspunsuri exacte, furnizate direct de fiecare român, fără a mai trece prin filtrul intermediar al recenzorului, ca până acum. Autorecenzarea va putea fi efectuată de pe orice telefon mobil tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator, chestionarul de completat fiind disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză.

Procedura autorecenzării

Înainte de autorecenzare, fiecare persoană trebuie să se preînregistreze pe platforma www.recensamantromania.ro, formularul de preînregistrare putând fi completat de o singură persoană dintr-o casă, pentru toți membrii familiei care locuiesc în acea gospodărie. Apoi, în perioada 14 martie - 15 mai 2022, orice român se va putea autorecenza, accesând site-ul www.recensamantromania.ro, secțiunea „Platformă autorecenzare”. Cei care întâmpină dificultăți în procesul de autorecenzare au la dispoziție, pe site-ul RPL, o serie de răspunsuri la cele mai frecvente întrebări care pot apărea, dar și un tutorial cu ajutorul căruia se pot orienta. Totodată, din secțiunea Autorecenzare pot descărca documentul „Cum să te autorecenzezi - pas cu pas”, unde au la dispoziție toate informațiile utile.

Organizatorii recensământului atrag atenția că participarea este obligatorie, la fel cum este obligatoriu să fie oferite răspunsuri la toate întrebările cuprinse în chestionar. Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate, în cadrul procesului de recenzare, constituie contravenții și pot fi sancționate, conform legislației în vigoare, cu amendă între 1.000 și 3.000 de lei.

Persoanele care nu reușesc să utilizeze platforma online pot apela la metoda autorecenzării asistate (cu ajutorul unui recenzor care să le poată îndruma). De asemenea, în cea de-a treia etapă a RPL, în intervalul 16 mai -17 iulie, vor putea să fie recenzați prin interviu efectuat de recenzor.

Angajații care vor parcurge cu succes procesul de autorecenzare online au, prin lege, dreptul să primească o zi liberă plătită. Aceasta va fi acordată de către angajator în termen de maximum 12 luni de la data autorecenzării. Datele finale ale recensământului vor fi publicate pe 31 decembrie 2022. 

Importanța declarării corecte a etniei, limbii și religiei

Potrivit profesorului Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS), în cadrul RPL „vor fi culese informații cu privire la componența și membrii gospodăriei, caracteristicile locuinței și caracteristicile fiecărei persoane din gospodărie - caracteristici demografice, migrația internă și inter­națională, caracteristici etno-culturale (etnie, limba maternă și religie, n.r.). În chestionar, pentru persoanele cu vârsta de peste 15 ani, este prevăzută o întrebare vizând evaluarea măsurii în care pandemia de coronavirus le-a afectat activitatea”.

Caracteristicile etno-culturale sunt foarte importante din punct de vedere statistic, mai ales că nu există alte surse administrative care să ofere date relevante, exacte, în acest sens. Tocmai de aceea, în ședința din 17 februarie 2022, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca centrele eparhiale din țară și din străinătate să transmită personalului clerical îndemnul de a-i încuraja pe credincioși să-și declare corect apartenența religioasă.

Potrivit datelor INS, la recensământul din 2011, populaţia stabilă a României era de 20.121.641 de persoane, iar 86,5% dintre persoanele care și-au declarat confesiunea erau de religie ortodoxă.