Epistolele și prietenia de altădată (IV)

Redăm în continuare epistole primite de către părintele arhimandrit Benedict Ghiuş de la un vrednic și osârduitor credincios din satul său natal, Domnești. Expeditorul ce semnează scrisorile simplu Ghe. Ferea este autorul unor simple, dar adevărate rânduri de slove pline de seva credinței în Dumnezeu și de bucuria întâlnirii unor oameni care pășeau deja pe calea sfințeniei.

Prea Cucernice Părinte Benedict,

Eu, ca consătean al dumneavoastră, am primit cea mai mare bucurie când mi-a adus factorul poştal cărţile pe care eu simţeam mare nevoie de a le avea spre a le cunoaşte viaţa şi pocăinţa acelor oameni cărora Dumnezeu li s-a arătat şi le-a poruncit ce trebuie să facă ca să meargă pe calea cea dreaptă toată lumea. Eu, pentru acest bine ce mi l-aţi făcut, cât voi trăi eu, mă voi ruga lui Dumnezeu şi Domnului nostru Iisus Hristos şi Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu să-ţi dea în toate zilele multă sănătate, să trăieşti, să fii mereu un îndrumător al nostru pe calea pocăinţei. Ca şi noi să fim primiţi de Dumnezeu în ceata celor plăcuţi Lui. Eu la orice rugăciune a mea rog pe Dumnezeu, acasă, în Biserică, şi la orice oră să vă dea numai bine şi sănătate. Că eu de aici înainte am cu ce să mă rog lui Dumnezeu pentru iertarea greşalelor mele şi a celor ce mi-au greşit mie. Știi că eu sunt de 50 de ani în consiliul Bisericii. Am cerut Ministrului Cultelor să ne ajute să mai tencuim biserica pe afară că s-a dărâmat tencuiala. A trimis specialişti şi au văzut. Tencuiala costă 100.000 de mii de lei şi o să se strângă banii de la oamenii din sat şi ne va mai da şi sfânta Episcopie şi o s-o vedem iar ca nouă, în vara lui 1983. Tot eu am obţinut Halta de oprire a trenurilor la noi la Domneşti. Au trecut aproape 10 ani. Am făcut eu cu un fecior care este în chefereu la Adjud cerere la Ministerul C.F.R. Am umblat, a iscălit poporul şi ni se opresc zi şi noapte 24 de trenuri personale. Acest bine l-am făcut pentru sătenii noştri şi pentru Păuneşti şi diferiţi oameni care au rude în satul nostru; din toate colţurile țării noastre şi din celelalte țări şi chiar din America vin rudele care mai au la noi pe cineva. Am făcut cum ne scrie în scriptură `Cere şi se va da; Bate şi se va deschide; Caută şi vei afla”. Aşa am făcut şi aşa am răuşit la Tot ce am cerut. Dumnezeu m-a ajutat şi s-a îndeplinit tot. Aşa că acum cu buna cuviinţă a sfinţiei tale şi cu osteneala ce a depus-o această femeie Balan Maria care mi-a expediat cărţile la Poştă, rog pe Dumnezeu să-i dea multă sănătate şi cele bune şi de folos sufletelor noastre. Amin. (...). Acum de curând a murit şi doamna Iov, în etate de 90 de ani. Şi sunt morţi domnul Iov, fiul Petruş - doctor.

Vă mai pun în cunoştinţă că fratele sfinţiei voastre mi-a spus că va veni pe la dumneavoastră după sărbători. Când va veni, mă va vesti ca să-i dau şi eu ceva vin. Şi voi avea eu grijă la el să caut de păsări şi să le încui noaptea până ce vine el acasă de la dumneavoastră.

Despre părintele Bandrabul veţi şti că se mută la Domneşti pentru că e pensionar. Stă cu fratele lui, Ion Bandrabul, şi cu sora doctor Rusanda, în casa părintească, căci şi sora e pensionară. Ligia, sora lor, a murit acum de curând, în etate de 73 de ani. Din contingentu meu mai sunt eu, Dumitraşcu Vasile, Catană P. Ion, Stroi Costică, Ghiţă Crăciun. Stroeştii au murit. Ai mei părinţi, socrul Ghe. Candea, cu toţii şi cu soţia mea s-au dus. Acum eu stau singur ca un călugăr în odăiţa lui numai cu nădejdea la Dumnezeu. De acum o să mă ocup mult de ceea ce se zice în aceste cărți. Stă în putinţa mea să fac binele care este plăcut nouă şi lui Dumnezeu. Credinţa trebuie să fie împletită şi cu fapte. Atunci e credinţa adevărată.

Încheind aceste rânduri, mă rog lui Dumnezeu să dăruiască harul Lui ceresc şi să vă dea multă sănătate, ani fericiţi şi numai bine, în orice minut şi ceas din zi. Rog pe Dumnezeu ca sărbătorile să le ajungem cu bine şi cu multă sănătate şi noroc şi cu roade bogate în parcursul anului. Fără de războaie şi numai cu pacea de la Dumnezeu.

Al sfinţiei voastre consătean,

Ghe. Ferea

Prea Cuvioase Părinte,

A cam trecut mult timp de când nu v-am mai văzut şi nici nu v-am mai scris. Eu consătean al dumneavoastră sunt bine sănătos. Şi deşi sunt singur, mai am în întreţinerea mea două oi ale mele, doi feciori, care stau în bloc, la oraş. Mai am şi gâşte, şi găini, şi câini, ca la orice om care trăieşte în această ţară la sat. De la casa mea şi până la Preda Ion nu mai sunt vecini. Mai am un frate spre apus de mine, la 40 m unde a stat tatăl meu. În casă nu am cu cine vorbi nimic. Vorbesc cu Sfânta Scriptură pe care mi-aţi trimis-o sfinţia voastră. Aceste cărţi cu faptele ce le-a făcut Domnul nostru Iisus Hristos şi sfinţii Apostoli îmi sunt îndrumătoare cât voi mai trăi eu şi pe urma mea vor rămâne la cei 4 fii ai mei şi la singura fiică, care mă vor urma după ce eu nu voi mai fi în această viaţă. Acum ştiu multe din Sfintele Evanghelii ale Domnului Iisus Hristos. În cartea de rugăciuni citesc şi rog pe Dumnezeu să vă dea în orice minut multă sănătate, zile îndelungate, fără necazuri, dureri şi să vă ferească Domnul de tot felul de suferinţe. Rog pe Dumnezeu când mă închin dimineaţa și seara și când mă duc la biserică și aud de la preot: `Pe noi înşine şi unii pe alții şi toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm”. Aşa voi face cât voi mai trăi. O să mai ajut pe cei săraci, pe cei goi, pe cei flămânzi cu ce voi mai avea şi eu din agonisita mea muncă (...). Eu am fost la fratele sfinţiei voastre şi s-a pregătit să vină la dumneavoastră. Eu i-am dat 5 litri de vin curat fără nici un fel de chimicale în el, pe care l-am păstrat pentru sfinţia voastră. Şi iarăși vă doresc multă sănătate şi ani mulţi, ca să îndrumați creştinii să facă ce se spune în cele 10 porunci (...). Preacuvioase Părinte, când te rogi lui Dumnezeu şi Sfintei Treimi şi Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, roagă-te şi pentru mine şi fiii şi nepoţii mei pe care îi am, 10 la număr. Câte 2 nepoţi la cei 5 urmaşi ai mei. Iar eu, consătean al dumneavoastră, nu voi uita niciodată de bunătatea sfinţiei voastre ce mi-aţi
arătat-o. La revedere.

Plecăciune,

Ghe. Ferea