Gânduri bune la început de an
Am intrat în noul an, 2012, într-o dimineaţă de duminică. Pentru toţi creştinii duminica e ziua Învierii, a bunului început şi a primenirii vieţii. Apropierea Bobotezei este un motiv în plus să cugetăm la pocăinţă, curăţirea minţii şi înnoirea noastră, a tuturor.
Astăzi pornim la drum cu primul număr al Ziarului Lumina din acest nou an, însă rememorăm şi faptul că peste doar o lună se vor împlini şapte ani de la fondarea primului şi, deocamdată, singurului cotidian creştin ortodox din lume. Avem în faţa ochilor retrospectiva jurnalistică a anului precedent, dar încercăm să recitim în albul imaculat al hârtiei pregătite să intre în valurile rotativei întreita noastră responsabilitate de comunicatori creştini: faţă de Biserică, faţă de istoria ziarului şi faţă de cititori.
Mai întâi, în calitatea sa de parte componentă a Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, Ziarul Lumina, împreună cu Lumina de Duminică şi Vestitorul Ortodoxiei, trebuie să răspundă menirii de a fi o cronică vie şi expresivă a principalelor evenimente şi activităţi desfăşurate la nivel central, regional şi local în toate comunităţile ortodoxe româneşti din ţară şi din diaspora. Prevederea din articolul 200 al Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române privind abonarea tuturor unităţilor de cult la cotidianul Ziarul Lumina confirmă funcţia eclezială a publicaţiei şi obligaţia noastră de a împlini acest deziderat. Avem, aşadar, datoria de a transmite, sub forma concentrată a articolelor şi imaginilor, elementele prioritare care contribuie la dinamica vieţii bisericeşti şi la diseminarea faptelor şi învăţăturilor luminoase, admirabile şi demne de urmat de cât mai mulţi oameni. Binele nu are niciodată limite în partea de sus.
Prin ediţia naţională şi prin ediţiile regionale (de Moldova, Transilvania, Oltenia şi Banat), cotidianul pune în lumină personalităţi şi energii spirituale care constituie patrimoniul uman cel mai de preţ al Ortodoxiei româneşti.
Avem, de asemenea, de împlinit o datorie de continuitate faţă de tradiţia ziarului, plămădit prin simbioza dintre presa bisericească "de interior", pândită de ispita să devină prea statică prin rigorile ei, şi presa laică, fluidă şi anxioasă în căutarea spectacularului, dar preocupată totuşi de un echilibru pe care îl pot da doar valorile creştine tradiţionale. Privind către colecţia Ziarului Lumina, se observă mereu preocuparea de a situa faptul religios în contextul mai larg al sistemului social în care activăm, precum şi încercarea de a citi în cheie creştină ceea ce se întâmplă în jurul nostru, mai aproape sau mai departe. Iar din punct de vedere social anul 2012 se anunţă de pe acum cu o agendă încărcată: reformele legislative şi proiectele guvernamentale de contracarare a crizei economice, alegerile locale şi cele generale din România şi din alte state europene cu o diasporă românească numeroasă, conflictele internaţionale militare sau comerciale din unele regiuni ale lumii, cu impact global ş.a. Despre protagonişti, evenimente şi consecinţele acestora va scrie şi Ziarul Lumina, cu spirit de discernământ şi respectarea statutului social al Bisericii, de neutralitate şi obiectivitate, dar nu de indiferenţă.
Astfel, considerăm că ne putem îndeplini datoria faţă de cititori, destinatarii finali ai demersului nostru jurnalistic, ierarhi şi slujitori ai Sfintelor Altare, dar şi credincioşi de toate vârstele, interesaţi de modul creştin şi civic responsabil de abordare a fenomenului social. Dorim să avem un dialog permanent şi deschis cu cititorii, printr-o rubrică specială deschisă în paginile cotidianului, şi să răspundem, în măsura în care ne stă în putinţă, întrebărilor şi exigenţelor Dumneavoastră. Avem multiple căi de comunicare pentru că, pe lângă forma clasică a ziarului tipărit, cititorii pot accesa site-ul www.ziarullumina.ro, ne pot scrie, telefona sau trimite e-mailuri, sau pot comenta articolele publicate pe pagina de Facebook a ziarului, administrată de mai tinerii noştri colegi din redacţie.
Cu speranţa că ne veţi fi mereu aproape, pornim la drum cu gânduri de înnoire şi dorinţa de a lucra mai bine, cu mai multă dăruire şi responsabilitate, în slujba Bisericii dreptmăritoare şi spre folosul cititorilor. Doamne ajută!