Importanța şi actualitatea educației religioase în viaţa copiilor
„Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este Împărăţia lui Dumnezeu” (Marcu 10, 14). Aceste cuvinte sunt fundamentul copiilor în dezvoltarea lor, căci prin ele se arată libertatea și dreptul de a-L cunoaște pe Dumnezeu, iar această descoperire este o adevărată bucurie când este prezentă în cea mai pură și frumoasă perioadă din viață, și anume copilăria.
Educația religioasă este oferită copiilor, în primul rând, în familie. Acolo aud pentru prima dată rostindu-se o rugăciune. Iubiții bunici îi învață cu blândețe și dragoste pe cei mici cum să se închine corect, mama îi ia de mână și îi duce în Sfânta Biserică, iar tata cu autoritate le spune când greșesc pentru a nu mai călca strâmb.
În biserică descoperă tainele Ortodoxiei și își dezvoltă dragostea față de Dumnezeu și aproapele. Duhovnicul le călăuzește pașii către ce au de făcut, îi învață cu blândețe și răbdare ce este bine și ce este rău, le descoperă cele mai frumoase scrieri, din care ei să învețe cele necesare sufletului lor.
Dar iată cum primii pași spre Hristos și Biserica Sa pleacă din familie. Relația dintre copil și părinte este o relație care se cultivă, care crește și se dezvoltă, iar reuşita în prima etapă depinde foarte mult de tactul părintesc pe care îl arătăm față de copil. Dacă în această relație apare problema lipsei de comunicare, atunci cu siguranță va fi pus sub semnul întrebării dacă se vor mai transmite valorile creștine și chiar și anumite principii sociale fundamentale, care trebuie să existe în viața copilului.
Într-o lume în care viteza cu care ne deplasăm este la un click distanță, iar întregul univers al informațiilor se află zi de zi în mâinile noastre, într-un mic dispozitiv care ne deschide în doar câteva secunde orice informație, aflăm o lume care se deplasează mult prea repede, cu o viteză la care nu poți să mai vezi ce se află în jurul tău, să-L aibă pe Dumnezeu bine înrădăcinat în sufletele lor, de la o vârstă fragedă. Aceasta este cea mai mare bucurie pe care o poate avea orice copil.
În fiecare dimineață, amintește-i copilului tău să Îi ceară lui Dumnezeu să-l ocrotească de rele și să-i călăuzească pașii către ce are de făcut, iar la finalul zilei să nu uite să Îi mulțumească pentru ziua pe care a avut-o și pentru toate binecuvântările oferite. Asta îl va ajuta să nu uite că atunci când are o greutate sau o supărare, Dumnezeu este acolo pentru el, nu este singur niciodată. Amintește-i să se închine în fiecare zi și în fiecare moment al zilei, căci Sfânta Cruce este armă împotriva oricărei frici și totodată prin ea își va mărturisi credința. Ia-l de mână și mergi cu el în fiecare duminică și zi de sărbătoare la Sfânta Liturghie, acolo va descoperi cele mai frumoase taine, va găsi răspunsuri la întrebări, sufletul lui se va odihni și se va veseli de dragoste și fericire.
Nu uita să îi citești din Mica Biblie. Acolo se află un izvor nesfârșit de informații pe care merită și trebuie să le afle, citește-i despre viețile sfinților, care cu vitejie și-au apărat dreapta credință și și-au arătat dragostea față de Dumnezeu. Amintește-i de faptele pe care aceștia le făceau și oferă-i modele de viață creștină, pe care să le urmeze.
Dă-i să citească pilde, căci din ele va dobândi adevărata înțelepciune și va găsi sensul mântuirii omului. Amintește-i că un înger stă mereu cu el și-l veghează. Fă bine, iar copilul îți va urma exemplul la rândul lui. Iubește și va iubi. Dăruiește și va descoperi bucuria de a împărtăși.
Toate aceste fapte vor ajuta copilul să se dezvolte armonios și sufletul lui va fi plin de bunătate și iubire. Cu cât presari în sufletul lui de mic toate aceste valori creștine, cu atât ele vor rodi mai repede și vor fi bine înrădăcinate în sufletul lui.